Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Guusje ter Horst

14 feb 07

Guusje ter Horst zei vooraf dat ze niet langer dan één termijn burgemeester zou zijn van Nijmegen en dat zit er inmiddels op.

Daarna zou ze doen wat op haar pad kwam, maar de gedachten gingen uit naar een boekwinkel. Dat is er (nog) niet van gekomen. De PvdA ziet in haar de geschikte persoon voor de post van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het is een nieuw hoogtepunt in de politieke loopbaan van Ter Horst (1952). Na haar studie in Amsterdam, waar ze psychologie studeerde en promoveerde in de sociale wetenschappen, bleef ze in de hoofdstad wonen en werd actief in de PvdA. In 1986 werd ze gemeenteraadslid om in 1994 wethouder te worden met onder meer het toen veel besproken gemeentelijke vervoersbedrijf in haar portefeuille. Ter Horst, die geroemd wordt om haar tomeloze energie, combineerde dat politieke werk met tal van nevenfuncties, vooral in de gezondheidszorg.

Als burgemeester van de middelgrote stad Nijmegen werd ze landelijk bekend. Ze was er voorzitter van een links college en viel op door elk jaar in een andere wijk van de stad te gaan wonen. Het was haar manier om de stad te leren kennen en het bestuur dichter bij de mensen te brengen. Zo werd de burgemeester gewoon "Guusje" voor alle lagen van de bevolking.

Voor Ter Horst als burgemeester gold dat regels regels zijn en dat bleek vooral toen ze in een nieuwjaarstoespraak de vriendjespolitiek in de Waalstad op de korrel nam. Na het afbreken van de door hitte geteisterde wandelvierdaagse en na de moord op de linkse activist Louis Sévèke bleef Ter Horst de rust zelve en dwong ze als leider van de gemeente veel respect af. Dat ze over de schreef ging door auto te rijden met één glas te veel op, werd haar daardoor niet zwaar aangerekend.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief