Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Maria van der Hoeven

14 feb 07

Na bijna vijf jaar als CDA-minister op Onderwijs had haar partij voor Maria van der Hoeven (Meerssen, 13 september 1949) het voorzitterschap van de Tweede Kamer in gedachten.

Toen deze functie aan haar neus voorbij ging, was ze gewoon weer in de race voor een ministerpost. Het werd Economische Zaken.

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hanteerde ze als credo 'minder regels, meer ruimte voor het onderwijs'.Scholen mochten zelf hun geld uit gaan geven, voor leerlingen lag niet meer tot op de komma vast wat ze precies moesten leren.

Verder begon christendemocrate Van der Hoeven in hoog tempo de scherpe kantjes te vijlen van onderwijsvernieuwingen die voornamelijk door sociaaldemocratische voorgangers in gang waren gezet. De basisvorming in de onderbouw van het voortgezet onderwijs verklaarde ze tot verleden tijd en in de bovenbouw (Tweede Fase) was het studiehuis niet langer heilig.

Maar de roep dat het onderwijs in Nederland er niet al te best voor stond verstomde tijdens haar bewindsperiode maar niet. Van der Hoeven kreeg het probleem van de vele leerlingen die hun school niet afmaken niet echt onder de knie, ze bleef net als haar voorgangers sleutelen aan de Tweede Fase en aan de horizon doemde alweer een dreigend tekort aan leraren.

Maatregelen om het veel bekritiseerde voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) minder theoretisch te maken nam ze wel, maar de slechte naam van deze vorm van voortgezet onderwijs was al gevestigd. Klachten van scholieren en studenten dat ze nauwelijks meer iets opsteken op scholen en universiteiten waar het 'nieuwe leren' hoogtij viert, bracht de Tweede Kamer zelfs tot het idee eens uit te zoeken wat er de afgelopen twintig jaar steeds mis was gegaan in het onderwijs.

In de Tweede Kamer kwam de minister vooral onder vuur te liggen in zaken die niet direct het onderwijs zelf betroffen, maar haar eigen optreden of de sfeer op het ministerie. Ze moest vol aan de bak toen uit een rapport van de Algemene Rekenkamer bleek dat topambtenaren van haar ministerie in strijd met de regels allerlei bonussen hadden opgestreken. Tijdens de afwikkeling van de HBO-fraude bleek dat de Technische Hogeschool Rijswijk gesjoemeld had met de regels toen zij daar bestuurslid was.

In het onderwijs was de voormalige docente en directeur van opleidingsinstituten Maria van der Hoeven gepokt en gemazeld, op Economische Zaken kan ze laten zien als minister van meer markten thuis te zijn.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief