Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nebahat Albayrak

14 feb 07

Nebahat Albayrak kwam bijna negen jaar geleden gelijktijdig met Wouter Bos als nieuweling in de Tweede Kamer.

De Nederlandse van Turkse komaf schopte het tot de nummer twee van de PvdA-fractie en treedt nu als staatssecretaris van Justitie toe tot het vierde kabinet-Balkenende.

Albayrak (1968) , geboren in Sarkisla in Turkije, studeerde (internationaal) recht in Leiden en Ankara en politieke wetenschappen in Parijs. De Rotterdamse begon haar loopbaan als medewerker van het Landelijk Bureau Racismebestrijding en was daarna vijf jaar beleidsmedewerker op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In mei 1998 maakte ze de overstap naar de Kamer.

Daar hield Albayrak zich vooral bezig met internationaal recht, justitie, binnenlandse zaken en defensie. Ze zette zich samen met D66 hartstochtelijk in voor een experiment waarbij wietteelt onder voorwaarden zou worden toegestaan. Aanvankelijk steunde de VVD het plan, waardoor een Kamermeerderheid ontstond. Maar tot grote teleurstelling van Albayrak lieten de liberalen het uiteindelijk afweten. Het nieuwe kabinet voelt ook niets voor zo'n proef.

In de aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen kwam Albayrak onder grote druk te staan door het publieke debat over de Armeense genocide. In de ogen van Armeniërs zou ze de moord op vele honderdduizenden Armeniërs tussen 1915 en 1917 niet volmondig erkennen. Turkije ontkent deze genocide. Albayrak zei dat Turken, ook de Turken in Europa, het debat over de kwestie moeten aandurven. Ze erkende samen met Bos dat de PvdA heeft onderschat hoe gevoelig de Armeense kwestie bij de Turken in Nederland ligt.

Als staatssecretaris van Justitie gaat Albayrak onder meer over het vreemdelingenbeleid. In die functie zal ze ook te maken krijgen met haar nicht Nurten Albayrak, die algemeen directeur is van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief