Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Frank Heemskerk

14 feb 07

Frank Heemskerk (1969) kwam in de hitte van de verkiezingsstrijd spraakmakend in het nieuws door de plannen van het CDA met de gezondheidszorg "bloedlink" te noemen.

PvdA-leider Wouter Bos moest eraan te pas komen om de kwestie bij CDA-leider Jan Peter Balkenende te sussen. De verbale uitglijder heeft de politieke loopbaan van Heemskerk niet geschaad, want hij kan nu aantreden als staatssecretaris van Economische Zaken. Buiten de landsgrenzen zal hij zelfs ontvangen worden als minister van Buitenlandse Handel.

Met Frank Heemskerk komt een econoom op Economische Zaken. De in Haarlem geboren sociaaldemocraat ging na zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam werken bij ABN Amro, waar hij zich bezig hield met de grote beleggers. Hij was politiek actief in de linkse vernieuwingsbeweging Niet Nix en dat leverde hem de bijnaam 'Rode Bankier' op, voor hij in 2003 in de Tweede Kamer kwam. In november vorig jaar stond hij 39e op de PvdA-lijst, dus niet hoog genoeg om te worden herkozen.

In het parlement hield hij zich niet alleen bezig met gezondheidszorg, maar ook met mededinging (NMa) en financiële instellingen. Heemskerk maakte zich onder meer sterk voor meer inzicht in kosten en risico's van beleggingsfondsen voor de gewone klanten. In opinie-artikelen schuwde hij de discussie niet over een breed scala van onderwerpen, van de hoogte van werkgeverspremies tot het aanpakken van de vergrijzing.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief