Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon Dijksma

14 feb 07

Zij was het jongste Tweede Kamerlid aller tijden bij haar aantreden. Na dertien jaar verhuist Sharon Dijksma (PvdA, 1971) naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, als staatssecretaris.

Het 'politiek dier' Dijksma, een geboren Groningse maar al jaren woonachtig in Enschede, trad de laatste jaren op als woordvoerster verkeer en vervoer. Zij 'deed' grote spoorprojecten als de HSL-Zuid, en de NS. Meermalen kruiste zij de degens met minister Karla Peijs.

Dijksma trok daarbij nogal eens op met VVD'er Pieter Hofstra (1946). Eind 2004 dienden ze samen een motie in over het snel invoeren van een kilometerheffing, die omarmd werd door de Kamer.

Toen Hofstra een jaar later zijn vertrek uit de Kamer aankondigde, betitelde zij de mede-Groninger als een politieke vriend. Dijksma, die wordt geroemd om haar organisatorische kwaliteiten, werd in 2004 vicefractievoorzitter. Drie jaar eerder verloor ze nog de strijd met Ruud Koole over het partijvoorzitterschap. Achteraf heb ik het ervaren als een mooie les in nederigheid, liet ze later weten aan dagblad Tubantia.

Dijksma leek voorbestemd voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat, maar gaat naar Onderwijs. Ze vormt daar een 'koppel' met Ronald Plasterk, de grote verrassing als minister.

Dijksma, die enkele jaren rechten en bestuurskunde studeerde, roerde zich als woordvoerster voortgezet onderwijs in haar beginjaren in de Kamer. Dat leidde in 1994 al tot een incidentje. Dijksma bestond het om PvdA-leider Wim Kok, bezig met een regeerakkoord voor Paars-1, na een fractievergadering openlijk aan te vallen op voorgenomen bezuinigingen op studiefinanciering. Ze mocht daarna op dit onderwerp niet meer het woord voeren.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief