Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jan Peter Balkenende

14 feb 07

Jan Peter Balkenende (1956) is erin geslaagd in nog geen vijf jaar naamgever te worden van vier kabinetten. Een unicum in de Nederlandse geschiedenis.

Het premierschap heeft hij misschien wel het meest te danken aan zijn onverzettelijkheid. In 2002 staat het voormalige CDA-Kamerlid Balkenende plotseling aan het roer van zijn eerste kabinet met nieuwkomer LPF. Zijn montige Harry Potter-imago keert zich al snel tegen hem. Balkenende ligt onder vuur, vooral om zijn gebrek aan regie.

In zijn tweede kabinet is het al niet veel beter. De voormalige partij-ideoloog van het CDA heeft zijn coalitiepartijen VVD en D66 en het koningshuis niet in de hand, luidt de kritiek. Ook lukt het hem maar niet met pakkende formuleringen zijn boodschap over te dragen.

Maar de Zeeuw Balkenende gaat onvermoeibaar door, ook na de val van zijn derde kabinet. In welke zware storm hij ook belandt, hij blijft blijmoedig. Balkenende vindt het ook gewoon echt leuk om premier te zijn.

Zijn authenticiteit is inmiddels zijn handelsmerk geworden. Balkenende straalt rust uit, blijft zichzelf. Dat waarderen uiteindelijk steeds meer kiezers. Het CDA wordt de grootste partij en Balkenende krijgt zijn zin. Hij heeft weer een kabinet op zijn naam staan.

(Bron: NOS)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief