Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tineke Huizinga

14 feb 07

Tineke Huizinga was in 2002 de eerste vrouw die voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer kwam.

Ze werd met voorkeurstemmen gekozen en verdrong daarmee de nummer vier op de lijst, Eimert van Middelkoop.

De ironie wil dat Huizinga en Van Middelkoop nu allebei deel uit gaan maken van het eerste kabinet ooit waarin de ChristenUnievertegenwoordigd is. Van Middelkoop wordt daarin minister van Defensie en Huizinga staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Enigszins verrassend is dat wel, want met Verkeer heeft Huizinga zich de afgelopen jaren nauwelijks beziggehouden. Ze was in de Kamer onder meer woordvoerder buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking, ruimtelijke ordening en milieubeheer, vreemdelingenzaken en integratie.

Vooral met dat laatste thema kwam ze regelmatig in de publiciteit. Huizinga had felle aanvaringen met VVD-minister Rita Verdonk voor Vreemdelingenzaken. De hevigste clash tussen beiden deed zich vorig jaar oktober voor. Huizinga vergeleek toen in een tv-programma het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers met de praktijken van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Verdonk greep een Kamerdebat aan om Huizinga de wind van voren te geven.

Tineke Huizinga is geboren in het Friese Dantumadeel op 16 februari 1960. Ze haalde in Utrecht haar kandidaats rechten en was een aantal jaren gemeenteraadslid in Heerenveen. Ze was aanvankelijk lid van de RPF, die later met het GPV opging in de ChristenUnie.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief