Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jacques Tichelaar fractieleider PvdA

14 feb 07

Jacques Tichelaar is gekozen tot fractieleider van de PvdA.

Hij wordt de opvolger van Wouter Bos, die minister van Financiën in het nieuwe kabinet is. Tichelaar was mede-onderhandelaar bij de formatie-besprekingen en zit sinds 2002 in de Kamer.

Er hadden zich drie Kamerleden kandidaat gesteld: behalve Tichelaar waren dat Aleid Wolfsen en Hans Spekman.

Tichelaar speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het kabinet. Hij nam als secondant van Bos deel aan de gesprekken onder leiding van informateur Wijffels.

Bos zei achteraf in de Volkskrant dat het kabinet er zonder de chemie tussen Tichelaar en CDA-secondant Verhagen niet was gekomen. "Die gaven elkaar af en toe een knipoog en dan gingen ze samen buiten op de gang even praten. Dus als het binnen stokte, probeerden zij buiten bij een sigaretje in gesprek te blijven."

Bos loofde de kwaliteiten van Tichelaar als onderhandelaar en wees erop dat hij als CDA-watcher van de PvdA het nodige vertrouwen heeft opgebouwd bij het CDA.

Jaques Tichelaar is sinds 2002 lid van de PvdA-fractie in de Tweede kamer. Daarvoor was hij voorzitter van de Algemene Onderwijsbond AoB. Afgelopen weekeinde liet hij weten fractievoorzitter te willen worden, tenzij er een geschikte vrouwelijke kandidaat zou zijn. Prompt meldde zich Sharon Dijksma.

De enige vrouwelijke kandidaat viel een paar dagen later weer af, toen haar werd gevraagd om staatssecretaris voor Onderwijs te worden.

Ook de ChristenUnie en het CDA moeten een nieuwe fractievoorzitter kiezen. Bij de eerste partij wordt dat zeker Arie Slob, die ook als secondant bij de formatiebesprekingen aanwezig was.

De CDA-fractie zal volgende week waarschijnlijk Pieter van Geel, nu staatssecretaris voor Milieu, als voorzitter aanwijzen.

(Bron: ANP+ NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief