Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jacques Tichelaar

14 feb 07

Jacques Tichelaar (Heerenveen, 2 januari 1953) is sinds 23 mei 2002 lid van de Tweede Kamer.

Jaques Tichelaar rondde in 1973 zijn havo-opleiding af in Heerenveen, waarna hij aan de Pedagogische Academie in dezelfde stad ging studeren. Daarna rondde hij Business administration af aan de Kingston University in het Verenigd Koninkrijk.

Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan was Tichelaar vice-directeur van een basisschool, algemeen secretaris van de onderwijsbond ABOP en voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 werd hij gekozen in het parlement. Hij houdt zich bezig met onderwijs (beroepsonderwijs en hoger onderwijs) en landbouw, natuurbeheer en visserij. Tevens is hij voorzitter van de vaste commissie voor Financiën.

Tichelaar woont in het Friese Oranjewoud. Hij kwam begin 2005 in het nieuws toen hij per telefoon en thuis bedreigd werd door een streekgenoot. De 48-jarige man probeerde een nadelige uitspraak van de Hoge Raad onder de aandacht van verantwoordelijk minister Piet Hein Donner en de media te krijgen. Tichelaar moest hem daarbij helpen.

Tijdens de kabinetsformatie Nederland 2006-2007 was Tichelaar secondant van Wouter Bos. Vanaf 3 januari 2007 was hij aanwezig bij de 'geheime' besprekingen op het landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag.

Tichelaar volgt per 22 februari 2007 Wouter Bos op als fractievoorzitter van de PvdA.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief