Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Plasterk: Minister is geen columnist

15 feb 07

Het ministerschap van Onderwijs is een andere rol dan die van columnist. Dat heeft Ronald Plasterk, toekomstig bewindsman op het departement, donderdag gezegd na zijn gesprek met formateur Jan Peter Balkenende.

"De taak van een columnist is om alles zo scherp mogelijk op te schrijven. Ik realiseer me dat dit een andere rol zal zijn", aldus Plasterk. De PvdA'er zegt verder dat hij niet de waakhond van zijn partij zal zijn.

Over het onderwijs zegt Plasterk dat Nederland niet "onderaan bungelt" in vergelijking met andere landen in Europa. "Maar het kan altijd beter, en een aantal zaken behoeven dringend aandacht. We krijgen de hele mondialisering op ons af. De enige manier om ons te wapenen is onderwijs." Daarom moet de trend om scholen groter te maken, worden omgekeerd, stelt hij.

De atheïst Plasterk heeft met de protestant Balkenende ook gesproken over religie. "Het is interessant om te zien dat mensen met een verschillende overtuiging dezelfde conclusies hebben", stelt hij. "Ik voel me absoluut welkom."

Evenals zijn toekomstig collega Bert Koenders op het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking vindt Plasterk het jammer dat er geen onderzoek komt naar de manier waarop Nederland betrokken is geraakt bij de oorlog in Irak. "Irak is het grootste pijnpunt. Ik vond dat destijds een foute beslissing", aldus de in moleculaire genetica gespecialiseerde bioloog.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief