Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Witwasbende autoleasebedrijf opgerold

15 feb 07

De politie heeft de afgelopen dagen vijftien mensen opgepakt in verband met witwaspraktijken rond een autolease- en verhuurbedrijf in Amsterdam-Noord.

Onder hen bevinden zich de directie en medewerkers van het bedrijf, maakte de politie donderdag bekend. De politie verdenkt de onderneming ervan criminelen te faciliteren bij het witwassen van uit criminaliteit verkregen vermogen.

Tijdens het onderzoek naar de witwaspraktijken doorzocht de politie zeven woningen en vijf bedrijfspanden in onder anderen Amsterdam, Amstelveen, Almere en Purmerend. Daarbij heeft zij 36 auto's, vier vuurwapens, twee stroomstootwapens, een grote hoeveelheid munitie, bivakmutsen, verdovende middelen, 10.000 euro aan contant geld en luxe goederen in beslag genomen. Bij een van de directieleden ontdekte de politie ook een hennepplantage met 260 planten.

Het bedrijf in Amsterdam-Noord had vrijwel alleen criminelen als klant die graag rond wilden rijden in dure auto's. Hiermee vermeden zij het risico dat de politie hun eigen luxe auto in beslag zou nemen. Politie en justitie in Amsterdam zijn de laatste tijd actief bezig om dure goederen die criminelen met zwart geld hebben betaald af te nemen. Bij het verhuurbedrijf konden ze ook met contant geld terecht.

Het bedrijf wordt ervan verdacht zo het eigendom te verhullen en te profiteren van de misdrijven die hun klanten hebben gepleegd. Tijdens het onderzoek afgelopen week hoorde de politie de gebruikers van de voertuigen, waarna de auto in beslag werd genomen. Van de verdachten zitten er nog acht vast. De politie sluit niet uit nog meer arrestaties te verrichten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief