Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aboutaleb: Ik ben loyaal aan Nederland

15 feb 07

Ahmed Aboutaleb vindt dat zijn dubbele nationaliteit geen enkele belemmering is om te functioneren als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

"Elke twijfel over mijn loyaliteit vind ik onbegrijpelijk", zei hij donderdag na afloop van zijn gesprek met formateur Jan Peter Balkenende.

Aboutaleb, die ook een Marokkaans paspoort heeft, benadrukte dat hij loyaal is aan Nederland. Ter illustratie daarvan haalde hij zijn rode Nederlandse paspoort uit z'n binnenzak om dat vervolgens voor het oog van de camera te tonen. "Ik ben al langer dan twintig jaar in twee opzichten rood", zei de PvdA'er. Als hij komt te overlijden, wil hij bovendien aan de "Nederlandse bodem worden toevertrouwd".

Hij reageerde daarmee op de ophef die eerder op de dag in de Tweede Kamer ontstond na een pleidooi van de PVV dat bewindslieden en Kamerleden geen dubbele nationaliteit mogen hebben om belangenverstrengeling te voorkomen. Aboutaleb heeft de kwestie besproken met Balkenende. De beoogd staatssecretaris wees erop dat er een wetsvoorstel over in de Kamer ligt en dat er daar maar eens verder over moet worden gesproken.

"Ik heb een keuze gemaakt voor Nederland", stelde Aboutaleb, die weinig waarde zei te hechten aan zijn Marokkaanse paspoort. "Ik heb m'n Marokkaanse paspoort nooit gebruikt", zei hij.

Aboutaleb vindt het "fantastisch" om met CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken samen te gaan werken. De oud-wethouder van Amsterdam omschreef hem als een "zeer spannende persoonlijkheid". De heren hebben elkaar deze week gebeld. Aboutaleb vertelde daarover dat hij niet eerder "zo snel een klik heeft gemaakt met iemand".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief