Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Albayrak behoudt dubbele nationaliteit

16 feb 07

De beoogd staatssecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak, behoudt haar dubbele nationaliteit.

De Nederlandse van Turkse komaf is niet van plan haar tweede nationaliteit op te geven, zei ze vrijdag voorafgaand aan haar gesprek met formateur Jan Peter Balkenende.

Ze reageerde daarmee op de ophef die donderdag in de Tweede Kamer ontstond over een voorstel van de PVV. Dat stelt dat bewindslieden en Kamerleden geen dubbele nationaliteit mogen hebben, om belangenverstrengeling te voorkomen. "Ik doe niets dat in strijd is met de wet, dat is duidelijk", stelde Albayrak (PvdA). Ze zei na negen jaar Kamerlidmaatschap "niet zo zenuwachtig" te worden van de discussie over haar dubbele nationaliteit.

Tijdens haar gesprek met Balkenende is het onderwerp aan de orde gekomen. Ook daaruit bleek dat de dubbele nationaliteit geen belemmering is om bewindspersoon te worden.

Albayrak wees er verder op dat het ook duidelijk is hoe de Tweede Kamer over de kwestie denkt. De fractie van de PVV stond alleen in haar wens dat bewindslieden geen dubbele nationaliteit mogen hebben.

De politica zou in theorie afstand kunnen doen van haar Turkse nationaliteit. Haar partijgenoot Ahmed Aboutaleb, die staatssecretaris van Sociale Zaken wordt, heeft behalve een Nederlands ook een Marokkaans paspoort. Aboutaleb kan zijn dubbele nationaliteit niet opgeven, als hij dat al zou willen, omdat Marokko dat verbiedt.

Aboutaleb maakte donderdag na afloop van zijn ontmoeting met Balkenende al duidelijk dat zijn dubbele nationaliteit geen enkele belemmering is om te functioneren als staatssecretaris. Volgens de huidige wetgeving is het zelfs mogelijk dat mensen met uitsluitend een buitenlandse nationaliteit in Nederland bewindspersoon worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief