Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Erven Endstra openen aanval op advocaat Moszkowicz

15 feb 07

Vanuit het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz zijn stukken gelekt naar de media om een toenmalige cliŽnt, de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, zwart te maken.

Dat zou blijken uit onderzoek van de rijksrecherche. Het hiermee verband houdende rapport heeft de advocaat van de nabestaanden van Endstra, Hans Koets, gebruikt bij de klacht die hij donderdag tegen Moszkowicz indiende, zo bevestigt hij.

Koets heeft behalve de bevindingen van de rijksrecherche ook andere informatie gebruikt in de klacht die hij namens de erven Endstra heeft ingediend bij de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Hij wil verder nog niet op de zaak ingaan.

Moszkowicz zelf wil nog geen commentaar geven. Wel heeft hij tot nu toe altijd nadrukkelijk dergelijke beschuldigingen ontkend. De beklaagde advocaat geeft maandag een persconferentie. Daarin reageert hij op de stroom berichten over zijn positie als raadsman van 'topcrimineel' Willem Holleeder.

De nabestaanden van Endstra maken met de klacht bij de Amsterdamse Orde van Advocaten Moszkowicz bezwaar tegen het handelen van de raadsman van de vermoedelijke afperser van Endstra, Willem Holleeder. Zij vinden dat de advocaat niet voor Holleeder kan werken omdat hij ook de belangen van 'het slachtoffer' Endstra heeft verdedigd. Daardoor is er sprake van een ongewenste belangenverstrengeling, vinden de nabestaanden.

De deken van de Orde van Advocaten sprak al eerder met Moszkowicz over zijn dubbelrol. Het ging volgens de deken niet alleen om tegenstrijdige belangen, maar ook om het beginsel van de geheimhouding. Moszkowicz mag niet ter verdediging van Holleeder uit de school klappen over zaken waarvan hij als vertrouwensman van Endstra heeft kennisgenomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet vrijdag weten dat het de hoofdredacteur van het zakenblad Quote, Jort Kelder, niet vervolgt wegens smaad of laster tegen Bram Moszkowicz. De advocaat had aangifte wegens deze vermeende vergrijpen tegen Kelder gedaan. Volgens het OM zijn de eer en goede naam van de advocaat niet aangetast.

Moszkowicz deed eind januari aangifte tegen Kelder, nadat deze de getergde strafpleiter in het radioprogramma Stand.nl onder meer "maffiamaatje" had genoemd. Moszkowicz spande tevens een kort geding tegen Kelder aan, in een poging verdere beledigingen aan zijn adres te voorkomen. In een gepeperd vonnis wees rechter M. Poelmann donderdag alle eisen van de advocaat in die procedure van de hand. Poelmann was van mening dat Kelder voldoende redenen had voor dergelijke kwalificaties.

Moszkowicz is inmiddels tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief