Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen vervolging smaad Jort Kelder

15 feb 07

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zal Jort Kelder, hoofdredacteur van het zakenblad Quote, niet vervolgen wegens smaad of laster.

Advocaat Bram Moszkowicz had aangifte wegens deze vermeende feiten tegen Kelder gedaan. Volgens het OM zijn eer en goede naam van Moszkowicz niet aangetast, aldus een woordvoerder vrijdag.

Moszkowicz deed eind januari aangifte tegen Kelder, nadat deze de getergde strafpleiter in het radioprogramma Stand.nl onder meer "maffiamaatje" had genoemd. Moszkowicz spande tevens een kort geding tegen Kelder aan, in een poging verdere beledigingen aan zijn adres te voorkomen. In een gepeperd vonnis wees rechter M. Poelmann donderdag alle eisen van de advocaat in die procedure van de hand. Poelmann was van mening dat Kelder voldoende redenen had voor dergelijke kwalificaties.

Volgens het OM zijn de opmerkingen van Kelder - het OM noemt "een schandvlek op het officium nobile" als voorbeeld - gericht op eigenschappen van Moszkowicz en niet op concrete gedragingen.

Volgens de wetsgeschiedenis en eerdere rechterlijke uitspraken zijn de eer en goede naam van Moszkowicz daarmee niet aangetast.

Moszkowicz neemt geen genoegen met de beslissing van het OM. Zijn advocaat in deze kwestie, Gerard Spong, zei vrijdag dat hij volgende week een beklagprocedure bij het gerechtshof in Amsterdam in gang zal zetten. Deze zogenoemde artikel-12-procedure kan resulteren in een bevel van het hof aan het OM om alsnog tot strafvervolging van Kelder over te gaan.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief