Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Albayrak begint met warm hart aan asielbeleid

16 feb 07

Beoogd staatssecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak, wil met "een koel hoofd en een erg warm hart" het asielbeleid uitvoeren en bewijzen dat het anders kan dan de harde lijn van VVD-minister Rita Verdonk.

En Albayrak is niet van plan haar Turkse paspoort in te leveren, zoals PVV-leider Geert Wilders graag wil.

Dat heeft zij vrijdag gezegd voor de deuren van formateur Jan Peter Balkenende. In tegenstelling tot haar partijgenoot Ahmed Aboutaleb die staatssecretaris van Sociale Zaken wordt, kan Albayrak afstand doen van haar Turkse nationaliteit. Aboutaleb kan zijn Marokkaanse nationaliteit niet opgeven omdat Marokko dat verbiedt. Albayrak is dat het echter niet van plan en dat bleek voor Jan Peter Balkenende geen probleem.

Behalve Albayrak ontving formateur Balkenende vrijdag ook haar partijgenoot Frank Heemskerk die zei blij verrast te zijn met zijn voordracht om staatssecretaris van Economische Zaken te worden. De teleurstelling over zijn lage plaats (nummer 39) op de PvdA kandidatenlijst verdween als sneeuw voor de zon toen Wouter Bos hem daarover belde. De man die zich straks in het buitenland minister van Buitenlandse Handel mag noemen stond op dat moment in de rij bij de groenteboer. Aan de verre handelsreizen hoeft hij niet te wennen, dat deed hij voor zijn werkgever ABN Amro ook al.

Ook de Limburgse CDA politici Camiel Eurlings en Maria van der Hoeven maakten vrijdag hun opwachting bij Jan Peter Balkenende. Het was voor Eurlings de eerste keer. Hij vindt zijn aanstaande benoeming als minister van Verkeer en Waterstaat "een prachtige uitdaging" waarvoor hij "zijn stinkende best" zal gaan doen. De pas 33-jarige europarlementariër erft enkele lastige dossiers, zoals de steeds duurder wordende spoorprojecten HSL-Zuid en Betuweroute, maar ook de versnelde invoering van een kilometerheffing.

Van der Hoeven zei na afloop dat zij zich al thuis voelt op haar toekomstige terrein: Economische Zaken. Van der Hoeven hield zich de afgelopen vier jaar op het ministerie van Onderwijs ook al bezig met innovatie, kennis en technologie en als Kamerlid sprak ze over regionaal economisch beleid en octrooibeleid. Van der Hoevenbeloofde voortgang met het verminderen van administratieve lasten en de bestrijding van onnodige bureaucratie.

Met Maria van der Hoeven sloot formateur Jan Peter Balkenende een hectische week vol gesprekken met opgetogen kandidaat bewindslieden af. In verband met het PvdA-congres van zaterdag mochten de PvdA kandidaten als eerste.

Maandagochtend gaat hij verder met de kandidaat minister van Defensie Eimert Middelkoop (ChristenUnie) en de CDA'ers Ab Klink (beoogd minister van Volksgezondheid), partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt (kandidaat staatssecretaris van Onderwijs), burgemeester Ank Bijleveld (toekomstig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken) en Cees van der Knaap (huidig en beoogd staatssecretaris van Defensie).

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief