Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NCTb: geen twijfel over noodzaak actie Moszkowicz

19 feb 07

De Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding (NCTb) blijft erbij dat vrijdag acute maatregelen nodig waren om de veiligheid van advocaat Bram Moszkowicz te waarborgen.

Dat stelde een woordvoerster zondag in een reactie op het bericht van het NOS Journaal dat binnen justitie en politie wordt getwijfeld aan de noodzaak om Moszkowicz uit zijn kantoor te halen.

Het journaal zei zich daarbij te baseren op vier anonieme bronnen die zouden stellen dat de dreiging aan het adres van Moszkowicz niet acuut was. De criminele inlichtingendienst van de Amsterdamse politie werd volgens het journaal twee weken geleden getipt dat de advocaat bedreigd werd. De politie zag toen geen reden om tot actie over te gaan.

Het OM in Amsterdam heeft vrijdag de NCTb verzocht een rol te spelen in deze kwestie om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, zei de woordvoerster van de NCTb. De organisatie heeft toen zelf een dreigingsanalyse gemaakt op basis waarvan er acute maatregelen zijn genomen. "We staan achter onze eigen dreigingsanalyse", benadrukte de woordvoerster zondag.

Moszkowicz geeft maandagmiddag in Amsterdam een persconferentie waarin hij onder meer ingaat op zijn positie als raadsman van Willem Holleeder. Na een gesprek vrijdag met de NCTb vertrok de advocaat naar het buitenland voor een privébezoek dat volgens de autoriteiten al gepland was.

Donderdag werd bekend dat vanuit het kantoor van Moszkowicz stukken gelekt zijn naar de media om een vroegere cliënt, de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, zwart te maken. Dat zou blijken uit onderzoek van de rijksrecherche. Het hiermee verband houdende rapport heeft de advocaat van de nabestaanden van Endstra, Hans Koets, gebruikt bij de klacht die hij donderdag tegen Moszkowicz indiende.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief