Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

's Lands beroemdste advocaat lijdt schipbreuk

19 feb 07

Abraham (Bram) Moszkowicz (juni 1960) maakte maandag bekend dat hij terugtreedt als advocaat van de van afpersing verdachte Willem Holleeder.

Op een persconferentie in Amsterdam zei de strafpleiter dat hij in het belang van Holleerder de verdediging neerlegt. De advocaat noemde de dag van die keuze de zwartste dag van zijn carrière en een dieptepunt voor de Nederlandse strafrechtspleging. "Mijn cliënt houdt niet langer de raadsman die hij wenst".

Moszkowicz noemde zich 'belasterd, beledigd en in zijn integriteit geraakt'. Vorige week bepaalde de Amsterdamse rechtbank dat hij mag worden uitgemaakt voor 'maffiamaatje', dat met zwart geld wordt betaald. Volgens de rechter waren zijn contacten met cliënt Holleeder meer dan strikt zakelijk. "Welke raadsman kan geloofwaardig optreden wanneer hij er out of the blue van mag worden beschuldigd zwart geld aan te nemen", aldus Moszkowicz maandag.

Moszkowicz stond in zijn carrière als strafpleiter vele geruchtmakende cliënten bij, maar nooit eerder raakte de flamboyante advocaat, met zijn maatpakken, zijden toga en extravagante auto's, zelf zo in de problemen als in de zaak-Holleeder.

De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse, Johan V. alias De Hakkelaar, de Heinekenontvoerders, ze waren allemaal cliënt van de jongste telg van de advocatenfamilie Moszkowicz. Ook de in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra behoorde tot zijn clientèle.

Een zweem van belangenverstrengeling ontstond rond de bekende strafpleiter door het bijstaan van 'Heineken-ontvoerder' Holleeder, die wordt verdacht van het stelselmatig afpersen van Willem Endstra. Endstra was voordat hij in mei 2004 werd vermoord, ook cliënt van Moszkowicz.

De erven Endstra vroegen vorige week de deken van de Orde van Advocaten Moszkowicz te verbieden Holleeder nog langer bij te staan. Holleeder zou tussen 2002 en 2004 20 tot 30 miljoen euro van Endstra hebben losgepeuterd. In de jaren daarvoor waren de twee zakenpartners. De deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam sprak al eerder met Moszkowicz over zijn dubbelrol. Verder zou vanuit het kantoor van Moszkowicz informatie naar de media zijn gelekt om zijn toenmalige cliënt Endstra zwart te maken.

Een kort geding dat Moszkowicz tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder aanspande, verloor hij donderdag. Kelder had de advocaat uitgemaakt voor 'maffiamaatje' en dat zinde Moszkowicz niet. De rechter oordeelde weliswaar dat deze term schadelijk is voor een advocaat, maar ook dat Moszkowicz met zowel Holleeder als Endstra een meer dan strikt zakelijke relatie onderhield.

De Raad van Discipline van de Nederlandse Orde van Advocaten in Amsterdam heeft Moszkowicz in 1998 al eens berispt wegens belangenverstrengeling. De raadsman moest zich verantwoorden in de zaak van de vroegere leider van het Surinaamse junglecommando Ronnie Brunswijk, die werd verdacht van drugssmokkel. De advocaat was zowel raadsman van Brunswijk als van een Surinaamse drugskoerierster die in 1996 werd veroordeeld tot zes jaar cel.

Brunswijk zou bij die smokkel betrokken zijn geweest. Moszkowicz behield Brunswijk als cliënt, ondanks een verzoek van de deken van de orde daarmee te stoppen.

Bram is de jongste van de vier zonen van Max Moszkowicz die in hun vaders voetsporen zijn getreden en was ooit de jongste advocaat van Nederland. Hij is ook degene die het meest in de publiciteit treedt. Bram doet het goed op televisie: hij is vaste gast in de entertainment-rubriek RTL Boulevard, had een eigen programma waarin jonge advocaten de kans kregen "de nieuwe Moszkowicz" te worden en voor september 2007 staat een eigen, wekelijkse talkshow gepland.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief