Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moszkowicz legt verdediging Holleeder neer

19 feb 07

De onder vuur liggende advocaat Bram Moszkowicz legt de verdediging van 'topcrimineel' Willem Holleeder neer. Dat zei hij maandag tijdens een speciaal belegde persconferentie. Advocaat Jan-Hein Kuijpers neemt zijn taak over.

Volgens Moszkowicz kan hij niet langer de advocaat van Holleeder zijn. Hij is de afgelopen tijd te beschadigd geraakt om de belangen van zijn cliënt nog goed te kunnen verdedigen. Dat gebeurde in zijn ogen na een bewust offensief dat onder meer het Openbaar Ministerie (OM) begin dit jaar tegen zijn persoon inzette om hem het verdedigen van Holleeder onmogelijk te maken.

Moszkowicz stond met name onder druk omdat hij naast Holleeder in het verleden ook de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft verdedigd. Toch bleef Moszkowicz de advocaat van Holleeder in de strafzaak waar zijn cliënt wordt verdacht van het afpersen van verschillende vastgoedmagnaten, onder wie diezelfde Endstra.

Vorige week kwam naar buiten dat vanuit het kantoor van Moszkowicz stukken zouden zijn gelekt naar de media. Doel hiervan was om de vermoorde Endstra zwart te maken, zo zou blijken uit een onderzoek van de Rijksrecherche. De hiermee verband houdende rapportage van de Rijksrecherche heeft de advocaat van de nabestaanden van Endstra, Hans Koets, dan ook gebruikt bij de klacht die hij vorige week tegen Moszkowicz indiende bij de Amsterdamse Orde van advocaten.

De deken van de Orde sprak eerder zelf met Moszkowicz over zijn dubbelrol. Het ging toen niet alleen over tegenstrijdige belangen, maar ook om het beginsel van geheimhouding. De advocaat mag namelijk niet ter verdediging van Holleeder uit de school klappen over zaken waarvan hij als vertrouwensman van Endstra heeft kennisgenomen.

De druk op Moszkowicz werd vorige week ook vergroot, nadat de Amsterdamse rechter oordeelde dat de hoofdredacteur van het zakenblad Quote, Jort Kelder, niet over de schreef was gegaan door de strafpleiter "mafiamaatje" te noemen. Sterker nog, rechter M. Poelmann was van mening dat Kelder voldoende redenen had voor dergelijke kwalificaties.

Ook volgens het OM heeft Kelder de eer en goede naam van de advocaat hiermee niet aangetast. Daarom vervolgt justitie de hoofdredacteur niet voor smaad of laster. Moszkowicz had hiervan aangifte bij het OM gedaan. Tegen het oordeel van Poelmann heeft de strafpleiter beroep aangetekend. Over de beslissing van het OM zal hij zich bij het gerechtshof beklagen.

Als gevolg van deze ontwikkelingen samen nam de dreiging aan het adres van Moszkowicz zulke vormen aan, dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vrijdag besloot om de advocaat voor zijn eigen veiligheid uit zijn kantoor te halen. Een woordvoerster van de NCTb kon maandag niet aangeven of het besluit van Moszkowicz om de verdediging neer te leggen gevolgen heeft voor de beoordeling van zijn veiligheidssituatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief