Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA: niet iedere crimineel heeft recht op zendtijd

19 feb 07

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma begrijpt weinig van de kritiek die advocaat Bram Moszkowicz maandag uitte in zijn richting. "Ik heb mijn werk gedaan en gevraagd hoe het kan dat een verdachte van zware misdrijven vanuit een extra beveiligde gevangenis een interview kan geven."

Van Haersma Buma heeft vorige maand tot tweemaal toe vragen gesteld aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over een interview dat Willem Holleeder heeft gegeven aan misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Volgens het Kamerlid zit de verdachte 'topcrimineel' niet voor niets in een zwaarbeveiligde inrichting in Vught, waar zijn contact met de buitenwereld zeer beperkt is. "Niet iedere crimineel mag zijn zaak in vijf minuten op de radio bepleiten."

Moszkowicz toonde zich maandag tijdens een persconferentie verontwaardigd over de inmenging vanuit de Tweede Kamer. Hij zei niet te begrijpen dat Holleeder in de media kan worden neergezet als een "monster", maar zelf niet zou mogen reageren. Volgens de advocaat, die de verdediging in deze zaak neerlegt, kan het parlement zich beter afvragen of Holleeder nog wel kans maakt op een eerlijk proces.

Van Haersma Buma repliceerde dat hij zich niet zozeer heeft bemoeid met de zaak-Holleeder maar vooral met de gang van zaken in de zwaarbeveiligde inrichting. Want als Holleeder een interview kan geven vanuit de inrichting in Vught, zal dat andere gevangenen wellicht ook lukken.

Het Kamerlid plaatste maandag wel vraagtekens bij de scherpe kritiek van Moszkowicz op de rechtsstaat. "Die vind ik zeer onterecht. De vraag is ook in hoeverre dat schadelijk is."

De advocaat maakte tijdens zijn persconferentie in harde bewoordingen duidelijk dat hij het oneens is met een uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam, die vorige week bepaalde dat Quote-hoofdredacteur Jort Kelder hem een "maffiamaatje" mag noemen. Volgens Van Haersma Buma grijpt Moszkowicz dat vonnis ten onrechte aan om een rechter de schuld te geven van een netelige situatie waarvoor hijzelf verantwoordelijk is.

(Bron: ANP)

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief