Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanvalsplan voor Iran

20 feb 07

Als de Amerikaanse luchtstrijdkrachten de opdracht krijgen Iran te bombarderen, dan ligt er een plan klaar om niet alleen de nucleaire installaties, maar ook vliegbases, steunpunten van de marine, commandocentra en communicatie- en raketinstallaties uit te schakelen.

Dat bericht de BBC vanuit Tampa, Florida, waar het Central Command is gevestigd. Vanuit dit commandocentrum worden de oorlogen in Irak en Afghanistan aangestuurd en vanuit Tampa zal ook een eventuele Amerikaanse luchtactie tegen Iran worden gevoerd.

Tot nu toe heeft het Witte Huis steeds verzekerd dat er geen aanval op Iran op het programma staat, en dat geprobeerd wordt het land door overreding te laten afzien van de verrijking van uranium. Als uranium tot een hoge graad wordt verrijkt, is het geschikt om te worden gebruikt in atoombommen. Het is niet ondenkbaar dat het laten uitlekken van het aanvalsplan ook als 'overreding' moet worden beschouwd.

Maar Iran gaat gewoon door met zich het verrijkingsproces eigen te maken. De directeur van het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties, Mohamed ElBaradei, zegt vandaag in The Financial Times, dat Iran nog maar zes maanden is verwijderd van de verrijking van uranium op industriële schaal. Maar dat wil nog lang niet zeggen, waarschuwde hij, dat Iran ook in de nabije toekomst atoomwapens kan vervaardigden. Dat duurt tenminste nog vijf jaar.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft verordonneerd dat Iran morgen het verrijkingsproces moet stoppen, anders volgen sancties.

Het Amerikaanse plan om Iraanse militaire en nucleaire installaties vanuit de lucht te vernietigen, doet sterk denken aan de succesvolle Amerikaanse operaties tegen het Irak van Saddam Hoessein onder president Bill Clinton. Toen patrouilleerden Britse, Franse en Amerikaanse vliegtuigen boven Irak vanuit Saoedi-Arabië, Turkije en Koeweit, en vanaf vliegdekschepen in de Arabische Zee. Raketinstallaties, commando- en controlecentra, vliegbases en militaire industrieën waren het doelwit.

Gevolg was dat Saddams strijdmacht op de lange duur ophield te bestaan als modern leger. De VS legden de Iraakse macht aan banden tegen minimale kosten van enkele miljarden per jaar, vergeleken met de honderden miljarden die de bezetting van het land vergt.

Nadat de Amerikanen Irak hadden bezet, omdat het land over geheime voorraden massavernietigingswapens zou beschikken, is er niet één van zulke wapens gevonden: zo effectief waren de vliegende patrouilles geweest.

Een van de lessen die Iran daaruit heeft getrokken, is zijn nucleaire installaties zoveel mogelijk diep onder de grond of, naar het voorbeeld van Noord-Korea, in grotten aan te leggen. De verrijkingsfabriek van Natanz bijvoorbeeld ligt 25 meter diep onder beton en rots.

De Amerikanen willen daartegen B-2 langeafstandsbommenwerpers inzetten, zegt de BBC, met bunkerbusters: door raketten aangedreven precisiebommen, die diep in beton kunnen doordringen. Bovendien moeten vliegende patrouilles alle verkeer naar de aangevallen installaties verhinderen.

(Bron: Parool)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief