Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende: zeer gemotiveerd team aan de start

22 feb 07

Met het nieuwe kabinet komt er een "team aan de start dat zeer gemotiveerd is om het werk te doen". Premier Jan Peter Balkenende heeft dat donderdag gezegd op een persconferentie.

Uit een informele bijeenkomst op het Catshuis woensdag bleek dat er tussen de bewindslieden "duidelijk overeenstemming is over het programma" dat het kabinet wil uitvoeren en dat de sfeer "geweldig goed" is, aldus Balkenende.

"Er is een inhoudelijke drive om er iets goeds van te maken", zei hij. De premier vindt dat z'n nieuwe ploeg bewindslieden van CDA, PvdA en ChristenUnie meer dan een verstandshuwelijk is. Die term klinkt volgens hem "erg minimalistisch".

In de portefeuilleverdeling is volgens de premier sprake van "een stukje vernieuwing" doordat er twee programmaministers zijn, die bevoegd zijn voor meerdere beleidsterreinen. Het gaat om een minister van Wonen, Wijken en Integratie en een minister voor Jeugd en Gezin.

Balkenende zei dat z'n band met Wouter Bos (PvdA) in de afgelopen periode veel beter is geworden. Volgens de premier is het "vruchtbaarder" om naar de toekomst te kijken dan naar het verleden. Dat was ook de insteek na de "complexe" uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in november. Balkenende vindt dat de vorming van een nieuw kabinet gezien die uitslag toch nog "betrekkelijk snel" (91 dagen) is gegaan.

Met het oog op de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten (7 maart) is er volgens Balkenende alle aanleiding om te knokken voor een goed resultaat. De verkiezingen zijn belangrijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer.

Het nieuwe kabinet zal vrijdag tijdens de wekelijkse vergadering de regeringsverklaring voorbereiden. Dinsdag zullen de ministers daar opnieuw over spreken. De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de regeringsverklaring.

(Bron: ANP)

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief