Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paul van Spiegel - longarts

23 feb 07

Paul I. van Spiegel is longarts in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en lid van de commissie Anti-Rookbeleid van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Van Spiegel: 'Longartsen gaan dagelijks om met zieke rokers en patiënten die van het roken ziek zijn geworden of van roken last ondervinden. Roken veroorzaakt twee volksziekten die grotendeels ons werk bepalen: longkanker, die in Nederland één op de tien mannen zal treffen, en chronische obstructieve luchtwegziekten, die één op de vijf rokers op oudere leeftijd zal invalideren. Van de nu rokende jeugd zal de helft van het roken chronisch ziek worden, circa acht jaar korter leven, en vijftien jaar van hun oude dag chronisch ziek doorbrengen.

Roken is een verslavingsziekte die voor een groot deel van onze patiënten de meest voorkomende oorzaak is en die met gerichte begeleiding en medicijnen goed behandelbaar is.

Interventie gericht op stoppen met roken behoort tot de zorgstandaard van de longarts en is op alle nivo's van preventie een rationele en op evidentie gebaseerde handeling.'(Bron: NVALT)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief