Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Warmste winter ooit

28 feb 07

De afgelopen winter was de warmste sinds 1706, het jaar waarin het KNMI met metingen begon. Vandaag is de laatste dag van de meteorologische winter.

De gemiddelde temperatuur in de maanden december, januari en februari kwam uit op 6,5 graden, veel warmer dan het normale gemiddelde van 3,3. Zestien jaar lang voerde 1990 met zes graden de lijst van zachtste winters ooit aan.

De temperatuur van de afgelopen winter in Nederland is te vergelijken met de gemiddelde wintertemperatuur in een stad als Nîmes, in het zuiden van Frankrijk.

Er was maar één dag met sneeuw en er waren 15 dagen waarop het vroor. Normaal zijn er gemiddeld 38 vorstdagen in de winter.

Het KNMI noemt vooral het aantal dagen waarop het warmer werd dan 10 graden uitzonderlijk. Dat waren er 42.

Voor de extreem warme winter zijn verschillende oorzaken aan te dragen, zegt het KNMI. Zo wordt de temperatuur bepaald door de overheersende windrichting, de hoeveelheid bewolking, de temperatuur in de voorgaande maanden en de wereldwijde opwarming.

Volgens de voorlopige cijfers speelden in december 2006 en januari 2007 de overheersende windrichting en de opwarming van de aarde de grootste rol. Veel westenwind die zachte lucht van de Atlantische Oceaan aanvoerde, maakte de winter in Nederland bijna 3 graden warmer dan normaal.

De opwarming - Nederland warmt in de winter iets sneller op dan het wereldgemiddelde - zorgde deze winter voor een temperatuurstijging van 0,4 graden. Ook de temperatuur van de Noordzee, die vanwege de extreem zachte herfst veel hoger ligt dan normaal, was van invloed.

Met de warmste winter in drie eeuwen wordt het zoveelste record in korte tijd gebroken. Het hele afgelopen jaar, de maanden juli en september 2006, de herfst van 2006 en januari 2007 waren ook al goed voor een warmterecord.

Ook in andere delen van Europa lag de temperatuur erg hoog. Duitsland beleefde de zachtste winter sinds tenminste 1901. Groot-Brittannië had de warmste winter sinds 1914. Ook in Oost-Europa stelde de winter weing voor.

(Bron: NOS)


 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief