Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Conflict met Turken over 'lek' bij politie

5 mrt 07

Een aantal grote onderzoeken naar de georganiseerde misdaad in Nederland en Turkije is in gevaar gebracht door een conflict over het lekken van vertrouwelijke politie-informatie aan Turkije.

De informatie is volgens de inlichtingendienst AIVD gelekt door een Turkse tolk. Door de affaire rond de tolk, die na een lange juridische procedure begin dit jaar is ontslagen, staat de samenwerking tussen de justitiële autoriteiten van Nederland en Turkije onder druk, zo blijkt uit vertrouwelijke correspondentie die in het bezit is van NRC Handelsblad.

Het gaat onder meer om het onderzoek naar de verdachten van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra en een onderzoek naar de mogelijke heroïnehandel van Nedim Imac, de onlangs vermoorde voorzitter van voetbalclub Turkiyemspor. In deze onderzoeken was de hulp nodig van de Turkse autoriteiten. Het onderzoek naar Imac is volgens bronnen nu zelfs stukgelopen.

Emin Arslan, directeur-generaal van de Turkse Nationale politie, reageert verrast op het verwijt dat er informatie zou zijn gelekt. "Ik weet dat er problemen zijn met deze tolk, maar dat hij onrechtmatig vertrouwelijke informatie zou hebben verstrekt aan Turkije is nieuw voor mij."

De top van het Landelijk Parket en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) brengt op 12 maart een bezoek aan Turkije. Daarbij zal ook de situatie rond de tolk worden besproken. In een reactie verklaart korpschef Peter van Zunderd van het KLPD dat de "samenwerking met de Turkse opsporingsautoriteiten naar wens verloopt". Het KLPD wil niet ingaan op specifieke zaken.

Na de conclusie van de AIVD begin 2005 dat de tolk informatie lekte, werd hij op non-actief gesteld. Dit werd in mei 2006 bekrachtigd door de Raad van State.

Advocaat Jurjen Pen, die de tolk bijstaat, stelt dat er sprake is van een beroepsverbod. Pen heeft deze krant verzocht de naam van de tolk niet te publiceren. "Hij heeft de afgelopen twintig jaar gewerkt in vrijwel alle grote onderzoeken naar de Turkse maffia en is om die reden zijn leven niet zeker."

In de periode tussen het vonnis van de Raad State in mei 2006 en de definitieve breuk met de tolk begin dit jaar heeft hij nog diverse malen voor justitie gewerkt in vertrouwelijke onderzoeken, zo blijkt uit rechtbankstukken. Het is onduidelijk hoe het kan dat een tolk die volgens de AIVD zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden, toch nog werkt in vertrouwelijke onderzoeken.

Een van die onderzoeken betreft de moord op Endstra. De tolk bemiddelde hiervoor tussen de Nederlandse en Turkse autoriteiten.

(Bron: NRC.nl/Jan Meeus)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief