Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gaswinning Noordwest-Friesland gaat door

5 mrt 07

Ondanks toenemende protesten gaat de gaswinning in Noordwest-Friesland voorlopig gewoon door.

Onder meer de gemeente Frankeradeel en de Tweede Kamerfracties van SP en GroenLinks willen stopzetting van de gaswinning. Door de winning van gas en ook zout in het gebied daalt de bodem namelijk veel sneller dan gedacht.

"We moeten het niet bagatelliseren, maar het is ook niet zo dat de dijken op doorbreken staan", aldus een zegsman van het ministerie van Economische Zaken maandag.

De bodemdaling heeft onder meer tot gevolg dat bij forse regenval het water niet snel genoeg weggepompt kan worden. Daarom moeten dijkjes, pompen, gemalen worden aangepast en dat kost miljoenen euro's. "Het betrokken gasbedrijf Vermillion gaat met het waterschap om tafel om tot een oplossing te komen. Meestal komt zo'n oplossing er wel. Het ministerie kan overgaan tot stopzetting, maar dat is het uiterste middel", zei de woordvoerder.

Vorige week bleek uit een brandbrief van het Friese waterschap aan het ministerie dat de bodem al dertien centimeter is gezakt. De verwachting was een daling van maximaal acht centimeter.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief