Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dramatische opkomst Statenverkiezingen verwacht

6 mrt 07

Minder dan de helft van de kiezers is van plan volgende week woensdag te stemmen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Belangrijk nieuws voor het nieuwe kabinet: CDA, PvdA en ChristenUnie krijgen een meerderheid in de Eerste Kamer.

Volgens de enquête gaat 40 tot 45 procent van de kiezers stemmen. Het vorige dieptepunt was in 1999 toen 45,6 procent kwam opdagen. Dat laagterecord wordt dus mogelijk gebroken, aanstaande woensdag. Vier jaar geleden was de opkomst 47,6 procent.

In een poging Nederlanders naar de stemlokalen te lokken, riep premier Jan Peter Balkenende (CDA) in het wekelijkse gesprek met de minister-president op Nederland 1 alle Nederlanders op om toch vooral te gaan stemmen.

Hoewel veel Nederlanders de Statenverkiezingen onbelangrijk vinden, staat er wel degelijk iets op het spel. De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Als het CDA en PvdA sterk verliezen, kan de situatie ontstaan dat hun coalitie met de ChristenUnie geen meerderheid heeft in de Senaat. SP en VVD hebben aangekondigd besluiten van het kabinet daar tegen te houden.

Volgens de enquête van TNS NIPO verliezen het CDA en de PvdA, maar wint de ChristenUnie. De VVD blijkt ongeveer gelijk, de SP wint sterk. De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders doet niet mee.

(Bron: Elsevier/Jan Kooistra)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief