Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP grote winnaar Statenverkiezing

7 mrt 07

De SP is de grote winnaar geworden van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De partij zou omgerekend 12 van de 75 zetels in de Eerste Kamer krijgen. Ze heeft er nu 4.

Klik hier voor de uitslagen per provincie

Het CDA zou van 23 op 22 uitkomen, de PvdA van 19 op 15. De ChristenUnie zou twee zetels winnen en op vier komen. De gloednieuwe coalitie zou daarmee een kleine meerderheid houden (41 zetels).

Meerderheid
Hoe de preciese uitslag luidt, wordt pas op 29 mei duidelijk. Dan kiezen de Provinciale Statenleden de nieuwe Eerste Kamer.

De gloednieuwe coalitie vreesde dat zij naar aanleiding van deze verkiezingen haar meerderheid in de Eerste Kamer zou verliezen.

Zij zou het daardoor de komende vier jaar lastig kunnen krijgen, omdat de Eerste Kamer wetten kan blokkeren die al door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd.

De VVD blijft waarschijnlijk op 15 zetels staan. GroenLinks zakt van 5 naar vier, D66 van 3 naar 1, de SGP van 2 naar 1.

De Partij voor de Dieren komt volgens de voorlopige uitslagen voor het eerst in de Eerste Kamer, met 1 zetel. Fortuyn verliest zijn ene zetel.

Geen dieptepunt
De opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is niet op een historisch dieptepunt uitgekomen. Op basis van 82 procent van de stemmen voorspelt het ANP dat de opkomst op 46,8 procent uitkomt. In 1999 was de opkomst 45,5 procent, in 2003 47,6.

Volgens een peiling van Maurice de Hond heeft de helft van de kiezers gestemd om de zetelverdeling in de Eerste Kamer te beïnvloeden. Slechts 16 procent liet zich leiden door provinciale onderwerpen.

De discussie over de dubbele nationaliteit van politici, die de campagne overheerste, heeft nauwelijks invloed gehad op het stemgedrag van de mensen die De Hond heeft ondervraagd.

(Bron: NOS)

Reacties op de verkiezingsuitslag

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief