Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spoeddebat over tbs-drama in Enschede

8 mrt 07

De Tweede Kamer begint in de loop van deze donderdagmiddag aan een spoeddebat over de werking van het tbs-systeem.

Dat heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bepaald. Aanleiding voor het debat is een dodelijke schietpartij afgelopen zondag in Enschede.

De hoofdverdachte daarvan is een tbs'er die in de laatste fase van zijn straf zat en met bewegingsvrijheden buiten de tbs-kliniek woonde. Door de schietpartij kwam een 44-jarige vrouw om het leven. Drie anderen raakten door de kogels gewond. In totaal heeft de politie tot dusver zes mensen aangehouden.

De VVD heeft het spoeddebat aangevraagd en kreeg daarvoor steun van de PVV. De andere partijen wilden eerst een feitenoverzicht van staatssecrataris Nebahat Albayrak (Justitie) ontvangen om zorgvuldig te kunnen debatteren. Maar de Kamervoorzitter besloot tegemoet te komen aan de wens van de VVD en PVV.

VVD-Kamerlid Fred Teeven wil onder meer weten hoe de tbs'er aan een vuurwapen kon komen en waarom de man toestemming kreeg de tbs-kliniek te verlaten terwijl hij kennelijk gevaarlijk was.

Voor Albayrak is het haar eerste confrontatie met de Kamer over het tbs-beleid. Haar voorganger op dit gebied, minister Piet Hein Donner, lag in de Tweede Kamer geregeld onder vuur na geruchtmakende ontsnappingen van tbs'ers.

Ook Albayrak kent de veelbesproken materie. Ze maakte vorig jaar deel uit van de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzocht. Volgens die commissie hoeft dat systeem niet volledig op de schop, maar moet het op diverse punten wel worden veranderd om de maatschappij beter te kunnen beschermen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief