Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel steun voor Kamerlid Arib

8 mrt 07

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen moeite met het werk dat PvdA-Kamerlid Arib doet voor een Marokkaanse werkgroep.

In een Kamerdebat lieten CDA, PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de Partij voor de Dieren weten dat ze er geen vragen over te hebben. Wat deze partijen betreft is de kous daarmee af.

Ook minister Hirsch Ballin van Justitie vond het niet nodig de nevenfunctie van Arib te veroordelen.

Arib adviseert de Marokkaanse Raad voor de Mensenrechten. Daarover ontstond deze week commotie. De Partij voor de Vrijheid en de VVD vroegen zich af of er sprake is van belangenverstrengeling.

Het fractiebestuur van de PvdA hield de nevenfunctie daarna tegen het licht. De conclusie is nog niet naar buiten gebracht, maar fractieleider Tichelaar heeft al laten weten dat er geen reden is om te twijfelen aan de integriteit van Arib.

Soevereiniteit
PvdA-Kamerlid Dijsselbloem zei in het debat trots te zijn op zijn fractiegenoot. Volgens hem is het doel van de werkgroep om de relatie tussen Marokko en de migranten uit dit land in Europa te verbeteren, werkt Arib onafhankelijk en is zij geen verantwoording schuldig aan de Marokkaanse staat of de koning van Marokko.

Partijleider Wilders van de PVV meent echter dat de soevereiniteit van Nederland door de nevenfunctie in het geding is. Hij noemde het "een ernstige kwestie, dat een Kamerlid werkt voor de buitenlandse overheid".

Ook vindt hij het "schandelijk" dat Arib heeft gezegd dat ze "niet loyaal" is aan Nederland of aan Marokko en dat ze blij is dat ze naast haar Nederlandse een Marokkaans paspoort heeft, zodat ze wegkan als mensen als Wilders aan de macht komen.

Wilders zei niet op de persoon te willen spelen, maar er ook moeite mee te hebben als een Kamerlid bijvoorbeeld de Finse overheid zou adviseren over landbouw.

VVD-Kamerlid Kamp gebruikte iets minder harde woorden. Hij heeft het over "een dubbele oriëntatie" van Arib op zowel Nederland als Marokko. Volgens hem geeft zij een verkeerd voorbeeld aan de Marokkanen in ons land, die ontmoedigd zouden kunnen worden om zich volledig op de Nederlandse samenleving te richten.

Dubbele standaard
Het debat had een emotioneel karakter. Dijsselbloem wees er bijvoorbeeld op dat Arib zich al jaren inzet voor de mensenrechten en om die reden ook met haar kinderen in een Marokkaanse gevangenis heeft gezeten.

Volgens GroenLinks-leider Halsema hanteren Wilders en de VVD "een dubbele standaard", omdat ze geen moeite hebben met betaald advieswerk van VVD-Kamerlid Van Baalen voor de regering van Taiwan. Ook de inzet van Van Baalen en het uit Iran afkomstige GroenLinks-Kamerlid Karimi voor de democratisering in Iran heeft nooit ter discussie gestaan.

CDA en D66 wezen erop dat Wilders weliswaar uithaalt naar Arib, maar geen openheid van zaken geeft over zijn fractiegenoot Graus, die ex-vriendinnen zou hebben mishandeld. De PVV heeft een onderzoek naar Graus ingesteld, maar de uitkomsten niet openbaar gemaakt.

Wilders en de VVD wilden dat de premier bij het spoeddebat aanwezig zou zijn, maar die kon vandaag niet, omdat hij in Brussel een Europese top bijwoont.

Andere partijen wilden het debat per se vandaag houden, om de kwestie zo snel mogelijk uit de wereld te helpen.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief