Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD wil alle verloven tbs'ers intrekken

8 mrt 07

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) moet alle proefverloven van tbs'ers stopzetten. Dat heeft de VVD in de Tweede Kamer donderdagavond geŽist in een spoeddebat.

Kamerlid Fred Teeven vindt dat de verloven pas kunnen worden hervat als er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen die voorkomen dat tbs'ers op verlof de fout in gaan.

Hij doelde onder meer op de snelle invoering van een knieslot, dat moet voorkomen dat tbs'ers tijdens hun verlof kunnen vluchten. Verder pleitte Teeven voor begeleiding van tbs'ers op verlof en een goede risicoanalyse. Minister Ernst Hirsch Ballin heeft onlangs al toezeggingen gedaan over de invoering van dit soort maatregelen.

Het VVD-Kamerlid legde de eis voor meer veiligheidsmaatregelen op tafel naar aanleiding van een dodelijke schietpartij zondag in Enschede. De hoofdverdachte daarvan is een 29-jarige tbs'er die in de laatste fase van zijn behandeling zat. Volgens de VVD is er geen sprake meer van gewelddadige incidenten door tbs'ers maar van regelmaat.

"De traagheid van de regering en verzet van de tbs-sector zelf zit ons tot hier", aldus Teeven. Hij pleitte voor een cultuuromslag waarbij tbs-klinieken meer oog krijgen voor de veiligheid. "Dat betekent soms de geitenwollensokkencultuur laten varen."

Aleid Wolfsen van de PvdA had moeite met het oordeel dat Teeven uitte over de tbs-sector. Volgens de PvdA is niets gebleken van een breed verzet vanuit tbs-klinieken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief