Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'In vrijheid blijven geloven' - pamflet

10 mrt 07

Prinses Mabel schreef het pamflet “In vrijheid blijven geloven” waarin ze haar visie geeft op de open, vrije samenleving. Een visie die de Prinses ontwikkelde tijdens haar werk in Bosnië en bij het ‘Open Society Institute’ van George Soros.


Het pamflet is een bewerking van de H.M. van Randwijklezing die prinses Mabel op 5 mei 2006 hield in de Sint Jacobskerk te Vlissingen.

Persvrijheid, politieke vrijheid, vrijheid van geest en geloof in vrijheid. Vier elementen die aan de basis staan van die open samenleving. Hoe belangrijk de rol van politiek en media ook is, het zijn juist diezelfde instituten die de democratie kunnen bedreigen. Voor de media lijkt soms het najagen van oplage en kijkcijfers belangrijker dan waarheid en kwaliteit. Populistische politici komen met simpele oplossingen voor complexe problemen. Wie is er verantwoordelijk voor het bewaken van die samenleving?

Prinses Mabel: "Ik heb dit geschreven omdat ik me zorgen maak over iets vrij fundamenteels in onze samenleving, namelijk hoe we omgaan met onze vrijheid. Vrijheid is een kwetsbaar goed, dat zie ik voortdurend in mijn werk voor het 'Open Society Institute' in Londen….Ik zie de prijs die mijn collega's, en de mensen die wij proberen te helpen, daarvoor betalen. Ze worden in de gevangenis gezet, ze leven in onderdrukking, soms worden ze zelfs vermoord. En dan zie ik wat er in het westen aan de hand is, en ik realiseer me dat de vrijheid die in de Tweede Wereldoorlog zo hard bevochten is, dat we daar nu zo ongelofelijk onzorgvuldig mee omgaan. We nemen het voor lief en dat is raar, want uiteindelijk is het verkrijgen van vrijheid zo ongelofelijk veel moeilijker dan het onderhouden ervan".

Prinses Mabel: "Ik zet me hier al bijna 15 jaar professioneel voor in. Dat is begonnen in begin jaren '90 toen ik veel in Bosnië kwam….. Ik zag hoe de mensen zich wisten te weren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan iemand die ervoor zorgde dat er een radiostation kwam. En dan kun je denken: Goh, een radiostation in een belegerde stad. Wat doet dat ertoe! Maar dat is juist heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen niet dieren worden maar menselijk blijven. Ik heb gezien hoe mensen op zo'n manier verschil kunnen maken. Toen heb ik besloten dat ik me wil blijven inzetten om die mensen te helpen".


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief