Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onrust in 'witte' volkswijk

13 mrt 07

De bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep zijn ontdaan. Maandagavond braken in de oude volkswijk in het noordwesten van de Domstad relletjes uit nadat zondag een agent een buurtbewoner had doodgeschoten.

Tijdens de ongeregeldheden sneuvelden ruiten en werden brandjes gesticht. De politie houdt sindsdien scherp toezicht. "Dit komt hard aan", aldus een bewoner.

Buurtbewoners blijken zich al langer onveilig te voelen in de overwegend 'witte' volkswijk aan de rand van de binnenstad. "Al een hele tijd hangen hier jongeren met scooters rond op straat, sommige bewoners durven niet meer alleen over straat."

Ondiep is een typische volksbuurt uit de jaren twintig van de vorige eeuw, met veel kleine en goedkope sociale huurwoningen, en een van de dichtstbevolkte buurten van Utrecht. Volgens woningcorporatie Mitros zijn de Ondiepers hoofdzakelijk autochtoon en de meeste huishoudens behoren tot de lagere inkomenscategorieën. De woningbouwvereniging omschrijft de wijk als een dorp in de stad, met de bijbehorende grote sociale samenhang.

In 2004 woonden in de buurt 12.928 mensen, waarvan 71 procent van Nederlandse afkomst, 6 procent van Turkse en 6 procent van Marokkaans afkomst.

Sinds vorig jaar werkt de gemeente aan de uitvoering van de 'Wijkvisie Ondiep', waarin staat dat de wijk in het jaar 2015 omgevormd moet zijn tot een 'stadsdorp met kansen voor de bewoners'. De gemeente doelt naar eigen zeggen op het creëren van een veilige en geliefde buurt met de voordelen van dorp en stad, voor mensen van jong tot oud, met eengezinswoningen en appartementen in een mooie leefomgeving. "Kortom, een wijk waar het goed toeven is voor iedereen".

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief