Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders: Verbeet behandelt PVV niet altijd fair

13 mrt 07

Fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV betwijfelt of Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zijn partij wel altijd objectief behandelt. "Onervarenheid neem ik niemand kwalijk, maar ze moet wel fair zijn", aldus Wilders dinsdag.Volgens hem krijgt de PVV "weinig ruimte met interrupties". Ook zou Verbeet "niet netjes met spreektijden" zijn.

Verbeet kwam vorige week in aanvaring met een Kamermeerdeerheid over de tijdstippen waarop een aantal spoeddebatten moest plaatsvinden. Eerder ontstond al een incident toen zij een Kamerlid van de PVV het woord ontnam. De gang van zaken zal woensdag aan de orde komen in het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Verbeet kan daar vermoedelijk rekenen op steun van een ruime meerderheid van de fracties.

Ook de VVD, die zich in het weekend bij monde van Kamerlid Willibrord van Beek kritisch over haar uitliet, heeft volgens fractieleider Mark Rutte "geen problemen" met de Kamervoorzitter. Rutte verwacht dat Verbeet "gaat groeien in haar rol".

Overigens onderstreept hij dat eventuele kritiek op de voorzitter binnenskamers bediscussieerd dient te worden. Dat vinden ook de overige fracties. ,,Als er al aanleiding zou zijn voor kritiek, met de nadruk op zou, dat moeten we dat intern bespreken", aldus fractieleider Bas van der Vlies van de SGP.

SP-kamerlid Agnes Kant van de SP vindt dat Verbeet ,,het redelijk doet". Dat het er bij het bepalen van de agenda van de Kamer soms rommelig toegaat, is volgens Kant vooral de schuld van de Kamer zelf. Dat vindt ook Jan ten Hoopen van het CDA. "Er zijn veel nieuwe Kamerleden, dat moet nog wennen. En iedereen heeft zijn eigen stijl."

Verbeet (PvdA) nam in december de voorzittershamer over van VVD'er Frans Weisglas. Zij won de strijd om het voorzitterschap onder meer doordat een deel van de VVD op haar stemde, nadat de eigen kandidaat Henk Kamp was afgevallen, bevestigde Rutte dinsdag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief