Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Den Bosch' leidraad Utrechtse aanpak

14 mrt 07

Utrecht heeft goed gekeken naar de aanpak van de rellen in de Graafsewijk in Den Bosch. Daar sloot de politie in april 2005 de wijk hermetisch af om escalaties te voorkomen. Utrecht heeft deze aanpak overgenomen.


Dat bleek woensdagmiddag tijdens de persconferentie van burgemeester Annie Brouwer-Korf en de politie.

"We kregen de bevestiging dat je op een gegeven moment niets moet tolereren om de veiligheid van de bewoners te garanderen", aldus Brouwer. Ook korpschef S. Heijsman overlegde met zijn Bossche collega's. "De belangrijkste les was dat het afsluiten snel moet gebeuren. Dus dat hebben we gedaan."

De politie heeft besloten de maatregelen zo lang als nodig te laten gelden. "We zijn ervan overtuigd dat we de komende dagen stapjes kunnen maken in de richting van normalisering", zei Heijsman.

Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde aan elke dag de boetes voor het overteden van de Algemene Plaatselijke Verordening te verhogen. Dinsdag was de boete 200 euro, woensdag zullen overtreders een bedrag van 300 euro moeten neertellen. Dat bedrag zal de komende dagen oplopen als de ongeregeldheden aanhouden.

Het OM zei verder dat het onderzoek naar de toedracht van de schietpartij van zondagavond die de aanleiding is voor de relletjes, nog enkelen weken tot maanden zal duren. Het lichaam van de overleden man is dinsdag aan zijn familie vrijgegeven, werd woensdag bekend. Sectie heeft uitgewezen dat de man "vrijwel ommiddellijk" is omgekomen door een schotwond.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief