Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer debatteert over rellen Ondiep

14 mrt 07

De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk volgende week over de ongeregeldheden in de Utrechtse wijk Ondiep.


Voorafgaand daaraan wil ze van de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) een brief over de oorzaken van de rellen, de maatregelen die gemeente heeft genomen en de rol van de 'reltoeristen'.

De Kamer vroeg woensdag op initiatief van fractieleider Geert Wilders van de PVV om deze brief. Wilders wilde aanvankelijk donderdag al een spoeddebat, maar de overige fratcies willen het kabinet meer tijd geven om met de gevraagde informatie te komen.

Minister Ter Horst heeft de indruk dat "de rust in de wijk zo goed mogelijk wordt bewaard". Ze heeft contact gehad met burgemeester Annie Brouwer van Utrecht en haar hulp aangeboden als ze daaraan behoefte heeft. Op de reltoeristen ging Ter Horst in een reactie nog niet concreet in. Ze wil eerst analyseren om welke groep het gaat.

In het algemeen vindt de bewindsvrouw het een interessante gedachte om in te grijpen als mensen bewust naar een plek gaan waar rellen zijn of waar zich een ramp heeft voorgedaan. "Doordat veel mensen naar zo'n plaats toegaan, ontstaan problemen", aldus Ter Horst. Ze wil kijken of het mogelijk is te voorkomen dat mensen alleen voor rellen of de sensatie naar een bepaalde plaats gaan.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief