Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pessimisme Iraakse bevolking neemt toe

19 mrt 07

De Iraakse bevolking is vier jaar na de Amerikaanse invasie steeds pessimistischer geworden. Slechts 18 procent heeft vertrouwen in het Iraakse leger en de aanwezigheid van de buitenlandse troepen.

Dat bleek maandag uit een onderzoek door een aantal buitenlandse televisiezenders, waaronder de BBC.

Van de 2000 ondervraagden is 78 procent tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen. 69 procent vindt dat hun aanwezigheid de veiligheid in het land juist verslechtert. Anderzijds vindt 63 procent dat de buitenlandse militairen pas weg mogen als de veiligheid is verbeterd en de Iraakse overheidsinstellingen zijn versterkt.

Van de 2000 ondervraagden, afkomstig uit alle achttien provincies, vindt 39 procent dat het hen goed gaat. Veertig procent verwacht dat het het komende jaar beter wordt. Twee jaar geleden vond 71 procent van de ondervraagden nog dat het hen goed ging en zei 64 te verwachten dat het binnen twaalf maanden beter zou gaan.

Van de geënqueteerden is 53 procent ontevreden over de Iraakse overheid. De steun voor democratische regering neemt af, terwijl de roep om een sterke man of een islamitische staat sterker wordt.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief