Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Opnieuw mislukken tv-zender zit De Mol niet in koude kleren'

19 mrt 07

Na het mislukken van Sport7 (1996) heeft mediaondernemer John de Mol opnieuw problemen met een door hem opgezette zender.

Hij praat dezer dagen met diverse mogelijke strategische partners waar hij zijn tv-station Tien wil onderbrengen. Aan een zelfstandig voortbestaan van die slecht bekeken zender lijkt daarmee een einde te komen.

Volgens tv-kenner Bert van der Veer gaan de ontwikkelingen De Mol niet in de koude kleren zitten. "Dit doet heel veel met hem. Eerder moest hij het personeel van Sport7 zeggen dat de stekker eruit zou gaan, en zoiets wil hij niet weer meemaken", aldus de vroegere RTL-programmadirecteur maandag.

Een woordvoerder van moederbedrijf Talpa, waar Tien onder valt, zegt dat De Mol met allerlei mogelijke partners in gesprek is. Ook het opzetten van een tweede zender naast Tien zou nog mogelijk zijn. Naast kabelaars en telecomaanbieders praat de mediaondernemer met het SBS-concern en met RTL. Van der Veer wil er zijn geld niet op zetten, maar hij vermoedt dat de laatste optie het meest kansrijk is, omdat RTL het over te nemen eredivisievoetbal beter zou kunnen terugverdienen.

Na zijn loopbaan als tv-producent bij Endemol wilde De Mol een eigen tv-zender beginnen. Niet zoals Sport7 een doelgroepzender, maar een breed amuserend net. Volgens Van der Veer ging De Mol daar de mist in. "Hij heeft niet een zender opgezet waar de bevolking behoefte aan heeft, maar een waar hij zelf behoefte aan had om zijn creatieve kennis op kwijt te kunnen. Van Tien had hij, wegens het voetbal, een specifieke mannenzender kunnen maken. Als een shoarmatent in een straat met allemaal pizzeria's, zeg maar. Maar dat wilde hij niet. Hij wilde de massa bereiken."

Volgens Van der Veer, die momenteel onder meer regisseur is van het programma Pauw & Witteman, was SBS lang de voornaamste kandidaat om Tien op te nemen in zijn bestand van zenders. Maar de enkele programma's van Tien die wel goed lopen, zoals het voetbal, zijn duur. Van der Veer heeft de indruk dat RTL Nederland, met zijn moederbedrijf in Luxemburg op de achtergrond, die lasten beter kan dragen dan SBS. "Het voetbal van Tien zou je kunnen toevoegen aan RTL7. Van het kanaal waarop Tien uitzendt kan je dan een soort van herhaalkanaal maken."

De tv-kenner is van mening dat De Mol nu bezig is met een ingewikkelde operatie om voor hem en zijn mensen een zo goed mogelijke aftocht uit het project te bereiken. "Dat is geen pretje voor hem, maar ik verwacht niet dat de onduidelijkheid nu nog lang zal voortduren."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief