Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht Tien vanaf 2004

19 mrt 07

Nu bekend is dat Tien en onder meer RTL praten over samenwerking komt er wellicht een einde aan het zelfstandig voortbestaan van de zender van John de Mol.

Hier volgt eenoverzicht van televisiezender Talpa/Tien vanaf de eerste vage plannen tot nu toe:

-Begin mei 2004 vertrekt John de Mol bij Endemol, een bedrijf dat hij tien jaar eerder oprichtte met Joop van den Ende.

- De Mol praat met MTV Networks, eigenaar van kinderzender Nickelodeon, over het vullen van de avonduren op de zender. Op 9 oktober is de voetbalwedstrijd Macedonië-Nederland te volgen op deze zender. De Mol heeft zijn eerste rechten bemachtigd.

- Op 9 november 2004 krijgt Talpa een uitzendlicentie van het Commissariaat voor de Media. In december verwerft Talpa de samenvattingsrechten van het eredivisievoetbal.

- In de eerste helft van 2005 worden steeds meer namen bekend van presentatoren die de overstap maken naar de nieuwe zender van De Mol. Na zusje Linda volgen onder anderen: Barend & Van Dorp, Beau van Erven Dorens en Jack Spijkerman. De naam Tien wordt gepresenteerd maar verdwijnt ook weer, SBS claimt deze naam (en krijgt gelijk van de rechter) en de nieuwe naam wordt in juni 2005 bekendgemaakt: Talpa (Latijn voor 'mol').

- Op 13 augustus 2005 zendt Talpa voor het eerst een avondvullend programma uit. Talpa maakt in oktober bekend binnen tien jaar 10 procent van de belangrijkste kijkersdoelgroep voor zich te willen winnen (20 tot 49 jaar).

- Vanaf het begin kampt de zender met tegenvallende kijkcijfers, uitzonderingen als De Wedstrijden en bijvoorbeeld Gooische Vrouwen en Joling & Gordon over de Vloer daargelaten. Na korte tijd wordt de programmering aan de vooravond aangepast. Verschillende programma's als Thuis en NSE verdwijnen. Ook Café De Sport en het Land van Maas en Geel zijn voorbeelden van programma's die het niet halen. Kritiek komt er op de uitzendingen rond het voetbal.

- Vanaf oktober 2006 wordt toch de naam Tien ingevoerd. Talpa/Tien heeft een deal gesloten met SBS. Vanaf die tijd zendt de zender 24 uur uit. Talpa Media Holding blijft volhouden naast Tien nog een tweede zender te willen starten.

- Eind 2006 en begin 2007 blijft de zender in het nieuws, vaak op een negatieve manier. Zo waait er veel stof op rond de voorgenomen 'treitershow' De Gouden Kooi en ontstaat er commotie over het uit te zenden programma De Masturbatie Marathon. Marketingdeskundigen suggereren dat de grootste fout was om niet te kiezen voor een specifieke doelgroep.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief