Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Artsen waarschuwen voor opmars maagverkleiningen

20 mrt 07

"Als alle ziekenhuizen operaties gaan uitvoeren tegen extreem overgewicht, dan zullen er onnodig doden en gewonden vallen". Aldus Ignace Janssen, chirurg van het Rijnstate ziekenhuis Arnhem.

Ook internist Gerrit de Groot, directeur van de Nederlandse Obesitaskliniek waarschuwt voor een te grote versnippering: "Wij willen niet dat ieder ziekenhuis dit soort operaties gaat uitvoeren. Het is totaal iets anders dan patiënten met galstenen."

Tot voor kort gingen duizenden Nederlanders met extreem overgewicht voor een maagoperatie naar België. Maar inmiddels spelen de Nederlandse ziekenhuizen in op de groeiende vraag. Het gevolg: op dit moment voeren minstens 15 ziekenhuizen in ons land de zeer complexe en risicovolle maag-darmoperaties uit om af te vallen.

Dit soort operaties zijn gevaarlijker dan een openhart-operatie. Eén op de tweehonderd patiënten komt te overlijden en 5 procent krijgt te maken met een ernstige complicatie die fataal kan zijn.

Experts op het terrein van obesitas vinden de groei in het aanbod geen goede ontwikkeling en willen een beperkt aantal specialistische centra voor dit soort ingrepen. Volgens medici De Groot en Janssen moet een chirurg minstens 50 van dit soort ingrepen per jaar doen om voldoende kwaliteit te kunnen leveren. Nu zijn er diverse ziekenhuizen die maar een paar van dit soort operaties per jaar doen. Patiënten lopen daardoor onnodig risico.

Uit een vandaag verschenen onderzoek van het CBS blijkt dat in 2006 ruim 46 procent van de volwassenen kampte met overgewicht. Dat is meer dan in 2005 en evenveel als in 2004. Nog steeds is er sprake van een stijgende trend in het aantal volwassenen met overgewicht.

Ook ten aanzien van ernstig overgewicht is de stijgende trend in 2006 bestendigd. Vooral vrouwen kampen met ernstig overgewicht. Bijna 13 procent van de vrouwen was in 2006 veel te dik. Het percentage mannen met ernstig overgewicht ligt al enkele jaren op 10 procent.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief