Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chirac steunt kandidatuur Sarkozy

21 mrt 07

Een dag voor het begin van de officiŽle presidentscampagne heeft de Franse president Jacques Chirac toch nog zijn steun uitgesproken voor de presidentskandidaat van zijn eigen partij, de UMP: Nicolas Sarkozy.

Tot vandaag steunde de Franse president de presidentiële ambities van Sarkozy op geen enkele wijze. Hij ligt zowel politiek als persoonlijk overhoop met Sarkozy.

Chirac passeerde Sarkozy tweemaal toen er een nieuwe premier moest komen en liet lang in het midden of hij zelf nog een keer president wilde worden. Aan die rivaliteit is vandaag een einde gekomen.

Maar het gedrag van Sarkozy leidt bij Chirac en een deel van zijn partij nog steeds tot grote irritaties. Sarkozy propageert namelijk een breuk met het verleden en dat is niet overal in zijn partij goed gevallen. Met name de entourage van Chirac is bang dat zij het verleden vormen waarmee Sarkozy wil breken.

Bovenaan in peilingen
Sarkozy heeft inmiddels laten weten "zeer ontroerd" te zijn door de steun van president Chirac. "Zwel in politiek als in persoonlijk opzicht hecht ik grote waarde aan de steun van de president", aldus Sarkozy.

Maandag legt Sarkozy zijn functie als minister van Binnenlandse Zaken neer om zich helemaal op de verkiezingscampagne te kunnen storten. In de peilingen staat Sarkozy op de eerste plaats, boven zijn grote rivale, de socialistische kandidate Segolène Royal.

De presidentsverkiezingen zijn op 22 april. Als geen van de presidentskandidaten een absolute meerderheid behaalt, volgt op 6 mei de tweede ronde.

(Bron: NOS)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief