Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zwarte wethouder huwt 700 stellen bij massahuwelijk

21 mrt 07

In de Belgische plaats Sint-Niklaas zijn woensdagavond bijna 700 stellen opnieuw of voor het eerst getrouwd in een steunbetuiging aan de zwarte wethouder Wouter van Bellingen.

Het massahuwelijk is een antwoord op de weigering door drie stellen begin dit jaar om zich door Van Bellingen te laten trouwen, vanwege zijn huidskleur.

Van Bellingen - afkomstig uit Rwanda, maar opgegroeid in een Vlaams pleeggezin - is de eerste zwarte 'schepen' (wethouder) in België. Hij is in die functie ook trouwambtenaar. De afzeggingen van trouwplechtigheden begin dit jaar leidden tot grote commotie. Premier Guy Verhofstadt sprak over "achterlijk racisme".

Van Bellingen zag woensdag op de Grote Markt in Sint Niklaas veel warmte en tolerantie. Hij ziet de happening als een bewijs dat Vlaanderen helemaal niet racistisch en onverdraagzaam is.

De massale 'bruiloft' op de Grote Markt vindt niet toevallig plaats op de dag tegen het racisme, 21 maart. Het evenement kreeg enorme mediabelangstelling, tot Arabische zenders aan toe.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief