Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Scholieren veroorzaken wiskundige sensatie

22 mrt 07

Drie middelbare scholieren uit Nijmegen en Heeswijk-Dinther hebben een eeuwenoud wiskundig raadsel opgelost. Ze hebben daarmee een wereldwijde sensatie veroorzaakt, aldus de wiskundigen Arno van den Essen en Nico Landsman van de Radboud Universiteit in N

Jesse Hoekstra (17) en Willem Schilte (17) van het Dominicus College in Nijmegen en Petra Alkema (15) van het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther zijn er in geslaagd het meest magische vierkant ooit te maken, stelt Van den Essen.

Een magisch vierkant is een wiskundige getallenreeks waarvan de optelsom horizontaal, verticaal, diagonaal en zelfs in cirkelvorm altijd gelijk is. Ruim 250 jaar geleden construeerde de Britse wiskundige Benjamin Franklin vijf magische vierkanten. Naar de oplossing van die vierkanten is vervolgens eeuwenlang gezocht, totdat Van den Essen er vorig jaar in slaagde een deel van het mysterie te ontrafelen.

Maar het nu door de scholieren ontsloten vierkant van 12 bij 12 hokjes bleef nog een geheim. "De ultieme uitdaging", aldus hoogleraar Landsman. De eindexamenkandidaten namen in het najaar deel aan een masterclass van Van den Enden op de Nijmeegse universiteit. Aan de
hand van zijn methode slaagden ze er in december vorig jaar al in het 12 X 12-vierkant op te lossen. Sindsdien hebben zij meegewerkt aan de verfijning van de sleutel tot het oude raadsel.

"Deze drie kinderen zijn superbriljant. Want dit vind je echt niet toevallig", zegt Van den Essen.
Hoekstra en Schilte hebben hun ontdekking gebruikt voor hun examenwerkstuk, dat zij woensdagavond presenteerden. Daarbij onthulden ze dat ze ondertussen ook al een 16 X 16-vierkant hebben gemaakt, waarvan werd aangenomen dat dat onmogelijk was. Ook vinden ze steeds meer tot nu toe onbekende kloppende optelsommen in hun eerste vierkant, zoals bij het vormen van letters en cijfers.

Landsman en Van den Essen gaan de ontdekking nu internationaal presenteren. Het vierkant van de scholieren krijgt de naam HSA-vierkant, ofwel het Hele Speciale Attractie-vierkant.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief