Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Deskundigenstrijd leidt tot strafklacht tegen NFI

25 mrt 07

De monopoliepositie van het Forensisch Instituut staat onder druk, strafzaken lopen stuk.

Tegen het Nederlands Forensisch Istituut (NFI) is door het particuliere onderzoeksbureau Independent Forensic Services (IFS) een strafklacht ingediend. Volgens IFS maakt het NFI misbruik van zijn monopoliepositie door het veel kleinere IFS structureel tegen te werken. In meerdere strafzaken probeerde het NFI contra-expertise tegen te houden tegen beslissingen van rechters in.

Advocaat M. van Stratum, die gisteren de strafklacht namens IFS indiende, zei zaterdag in NOVA: "Mijn conclusie op dit moment is dat IFS structureel wordt tegengewerkt en dat het NFI niet zit te wachten op een ander onderzoeksinstituut in Nederland die deskundig onderzoek uitvoert." Naast de strafklacht wordt het NFI door IFS aansprakelijk gesteld voor geleden schade.

IFS heeft de afgelopen tijd in een aantal spraakmakende strafzaken contra-expertise uitgevoerd, waarbij de rechters de rapportage van het NFI naast zich neerlegden. Dat heeft onder meer geleid tot heropening van de zogenaamde Metselmoordenzaak in Den Haag. Het is in die zaak dat volgens IFS de getuigendeskundige van het NFI zich onlangs schuldig heeft gemaakt aan belediging, smaad en laster. De NFI-er verklaarde in die zaak bij de rechter-commissaris dat IFS-onderzoeker Eikelenboom uit rancune tegen het NFI handelt en dat IFS "op oorlogspad is tegen alles wat het NFI doet".

NFI-directeur C. Möhring zei in NOVA dat die uitspraken niet namens de directie zijn gedaan, maar neemt er geen afstand van. Möhring erkende in NOVA dat het NFI achterloopt bij de recentelijke toename van aanvragen voor forensisch onderzoek in strafzaken.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief