Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Salam onder druk gezet

24 mrt 07

Op het Tilburgse stadskantoor wordt kennelijk gevreesd dat de gewraakte uitspraken van imam Salam kunnen leiden tot radicalisering onder jongere bezoekers.

Strafrechtelijk kan burgemeester Vreeman hem niet aanpakken. De uitspraken vallen immers binnen de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting.

Binnen zijn mogelijkheden echter blijkt Tilburgs burgemeester de druk op Salam optimaal te hebben opgevoerd, zo blijkt uit het stuk. De politie is vaker gaan controleren om de moskee. Er is gesproken met de Sociale Dienst, over familieleden van Salam, en met de Belastingdienst, waar zoon Suhayb nog een onbekende was. Zelfs met een basisschool is contact geweest over luxeverzuim van kinderen van de familie voor een vakantie naar Syrië.

Vreeman zegt het te betreuren 'dat het verslag is uitgelekt'. "Ik zeg er verder niets over. Dat heb ik met de imam afgesproken en die afspraak verbreek ik niet." Wel geeft hij toe contact te hebben met de burgemeesters van Eindhoven, Den Haag en Amsterdam, die eveneens omstreden moskeeën kennen. Salam wil evenmin reageren. Volgens zijn zoon is de 'kou uit de lucht en zijn er goede afspraken met de gemeente gemaakt'.

Imam Salam behoort tot een groep van conservatieve, salafitische imams. Hij wordt al jaren in de gaten gehouden door de AIVD. In november 2004 trok hij de aandacht toen hij weigerde toenmalig minister Verdonk de hand te schudden.

Verdonk heeft al eens twee imams van de Eindhovense Al Fourquaan moskee het land uit laten zetten, maar de Haagse rechtbank oordeelde vervolgens voor een van de twee dat de juridische grond ontbrak. Het ministerie onderzoekt of de Haagse imam Fawaz, geestverwant en goede bekende van Salam, aangepakt kan worden. De Tilburgse imam zelf heeft de Nederlandse nationaliteit.

(Bron: Haarlems Dagblad)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief