Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tilburg zegt omstreden imam de wacht aan

26 mrt 07

Burgemeester Vreeman heeft de omstreden imam Ahmed Salam de wacht aangezegd.

De voorman van de moskee in Tilburg is in december op het stadhuis ontboden, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport waar het Brabants Dagblad zaterdag uit publiceerde.

Over de aanleiding noch de inhoud van het gesprek willen beide partijen iets zeggen. Duidelijk is wel dat recente uitspraken van Salam bij Vreeman in het verkeerde keelgat zijn geschoten. De geestelijke leider zou onder meer hebben opgeroepen om de Nederlandse staat schade toe te brengen door geen belasting te betalen.

De burgemeester heeft de imam laten weten dat hij niet in Nederland thuishoort. Binnen zijn mogelijkheden heeft Vreeman de druk op de imam opgevoerd. Zo controleert de politie vaker bij de moskee en zijn de Sociale Dienst en Belastingdienst door de gemeente ingelicht over de familie Salam.Er zou in dat kader ook contact zijn geweest met een basisschool over verzuim van kinderen van de familie voor een vakantie naar Syrië.

De gewraakte preken van de imam vallen volgens de gemeente binnen de vrijheid van godsdienst zodat Tilburg geen andere middelen resten.

Geert Wilders van de PVV wil dat de Tweede Kamer een verslag krijgt van het gesprek tussen Vreeman en Salam. Hij heeft de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en van Wonen, Wijken en Integratie gevraagd of de imam een preekverbod kan worden opgelegd.

Ahmed Salam behoort tot een groep conservatieve, salafistische imams en wordt al jaren gevolgd door de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD. Een aantal van zijn geestverwanten is Nederland uitgezet. Onder hen zijn twee imams van de als radicaal bekend staande Al Fourqaan moskee in Eindhoven. De uit Syrië afkomstige Salam beschikt zelf over een Nederlands paspoort.

De Tilburgse imam haalde in november 2004 al eens het nieuws toen hij weigerde om toenmalig minister Rita Verdonk een hand te geven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief