Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Korps Mariniers manipuleerde onderzoek Eric O.'

29 mrt 07

Mariniers die in 2003 aanwezig waren bij het schietincident rond Eric O. in Irak, zijn door leidinggevenden van het Korps Mariniers bedreigd en gemanipuleerd. Officieren wilden onder geen beding dat de ware toedracht rond het incident, waarbij een Irakees

Dat zeggen twee mariniers die bij het incident betrokken waren in NOVA. De mariniers vertellen hoe ze bedreigd en gemanipuleerd zijn om hun mond te houden. Advocaat John Peters heeft vanmiddag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Oud-korporaal Ripson, plaatsvervanger van Eric O., was bij de schietpartij aanwezig. In NOVA vertelt hij openlijk hoe hij en zijn mannen kort na het schietincident werden gemanipuleerd. "Door een officier van de mariniers werden we bij elkaar geroepen. Die vertelde ons: wat de Marechaussee ook vraagt zegt: dat weet ik niet meer. Doe alsof je neus bloedt. Vertel ze niks. Want het gaat ze toch niks aan. De fout vind ik gewoon het manipuleren van de mariniers om niet de waarheid naar boven te kunnen laten brengen, dat vind ik heel erg fout"

Sergeant-majoor Hoekendijk is vlak voor de rechtszaak door Eric O zelf bedreigd: "Het was niet bepaald prettig hoe hij me benaderde: Een tik op mijn borst, een priemende vinger, keek me doordringend aan en het was, waar ben jij in godsnaam mee bezig, vuile verrader, ik heb alle verklaringen in mogen zien, en dat gaat nergens over wat jij verklaart."

Advocaat Peters heeft de afgelopen weken met een groep militairen gesproken over het schietincident zelf en het onderzoek wat er op volgdë: "Er zijn zowel directe getuigen van het incident als ook mensen die het van anderen hebben gehoord. Maar ook slachtoffers van dreigementen van binnenuit, die hebben waargenomen dat er bewijsmateriaal, althans bewijsmateriaal zoals zij het zien, bewust niet aan de Marechaussee is overhandigd, is weggemoffeld is achtergehouden", aldus Peters.

Peters heeft bij het Openbaar Ministerie namens sergeant-majoor Hoekendijk aangifte gedaan van het plegen van strafbare feiten: dwang, bedreiging en het achterhouden van belastend bewijsmateriaal.

In de NOVA reportage vertelt sergeant-majoor Hoekendijk dat er door een inlichtingenofficier wel degelijk foto's in het ziekenhuis van de gedode Irakees zijn gemaakt. "Op de foto stond dus het lijk met inschot, uitschot…. Vervolgens moet hij de foto's bij zijn commandant afgeven. Maar daar is nooit wat van gebleken in de stukken. Dan vraag ik me af wat de rechtsgang is", aldus Hoekendijk.

De betrokken militairen die nu in NOVA naar buiten komen zeggen dit te doen omdat ze willen dat de waarheid nu echt wordt verteld. Ripson: "Je wilt er eindelijk een punt achterzetten. Dat wordt wel een keer tijd dat na zoveel jaar dat het boven water komt en dat je met rust gelaten wordt"

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief