Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaat Eric O. ziet niets nieuws in aangifte

31 mrt 07

Advocaat Geert-Jan Knoops ziet niets nieuws in de aangifte door twee mariniers van dwang, bedreiging en het achterhouden van belastend bewijsmateriaal in de zaak van Eric O.. Hij zei dat vrijdag in een reactie op een uitzending van NOVA donderdagavond.


In de uitzending werd gesteld dat leidinggevenden van het Korps Mariniers militairen die in 2003 aanwezig waren bij het schietincident in Irak, zijn bedreigd en gemanipuleerd. Officieren wilden onder geen beding dat de ware toedracht van het incident bekend werd.

O. loste op 27 december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen die mogelijk een container wilde plunderen. Daarbij zou een van de Irakezen om het leven zijn gekomen. Het gerechtshof in Arnhem sprak Eric O. in 2005 vrij van handelen in strijd met de geweldsinstructies voor Nederlandse militairen in Irak.

Tijdens de processen bij de rechtbank en het gerechtshof tegen Eric O. is de kwestie al uitgebreid aan bod gekomen. Knoops wijst er op dat de rechters de beweringen van deze mariniers dus al hebben meegenomen in de besluitvorming en kennelijk hebben geoordeeld dat ze niet kunnen worden hard gemaakt.

De raadsman vindt het daarom vreemd dat de aangifte nu pas, twee jaar na de uitspraak, wordt gedaan. Knoops: ''Frappant, juist op het moment dat de rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de Staat met O. om de tafel moet voor een schadevergoeding.''

De twee mariniers die aangifte hebben gedaan, waren in december 2003 getuige van het fatale schietincident. Het gaat om oud-korporaal Ripson en sergeant-majoor Hoekendijk. Ripson was destijds plaatsvervanger van O.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zei vrijdag in een reactie dat hij had gehoopt dat de zaak eindelijk tot rust zou zijn gekomen. Hij vindt het jammer dat de zaak nu weer opspeelt, maar wacht het resultaat van het werk van het Openbaar Ministerie af.

Er is volgens hem geen sprake van onrust binnen Defensie. Daarvoor is het ''veel te kleinschalig'' en zijn ''de beschuldigingen niet ernstig genoeg'', verklaarde de minister. Aan dergelijke ''incidenten'' kunnen volgens hem geen conclusies over de sfeer binnen Defensie verbonden worden.

(Bron: ANP/Parool)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief