Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank Osdorp getroffen door explosies

2 apr 07

De extrabeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, ookwel de Bunker genoemd, is maandagochtend omstreeks 03.00 uur zwaarbeschadigd geraakt door één of meer explosies.

Aan de achterzijde van het gebouw aan de Zuidermolenweg sprongen verschillende ruiten en de rolluiken werden opgeblazen. De zittingszaal op de begane grond is ongeschonden.

De zaak tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten die later maandag begint, kan gewoon doorgaan, aldus het landelijk parket. Bij de explosie op de eerste verdieping van het gebouw zijn geen gewonden gevallen. Het is nog onbekend wat de explosie aan schade heeft veroorzaakt.

De rechtbank Haarlem, belast met het proces tegen Holleeder c.s., was onbereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerster van de rechtbank van Amsterdam zei dat het gebouw wordt beveiligd met een soort alarmsysteem. Er worden geen personen ingezet om het gebouw te bewaken. Er was geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen aan te passen.

Willem Holleeder is er "dood- en doodziek van, van wat er nu is gebeurd", aldus zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. "Het komt niet uit de hoek van mijn cliënt, daar ben ik van overtuigd", aldus Kuijpers. Volgens de raadsman heeft zijn cliënt geen enkel belang bij de explosies.

De aanslag op de rechtbank is in zekere zin "handig" voor de overheid, aldus strafrechtgeleerde Ybo Buruma van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Politie en justitie kunnen nu namelijk alle bevoegdheden die zij hebben in het kader van terrorismebestrijding uit de kast halen. Bovendien hoeft de verdediging van Holleeder niet meer aan te komen met klachten over de tijdsduur van het proces, want dan zal het Openbaar Ministerie onmiddellijk wijzen op de vertraging die de explosie heeft veroorzaakt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief