Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank begint met proces tegen Willem Holleeder

2 apr 07

De rechtbank in Haarlem begint maandagochtend met het proces tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder en een aantal medeverdachten.

Deze strafzaak is al bestempeld als 'het proces van de eeuw'. De rechtszaak wordt uit veiligheidsoverwegingen gehouden in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Na vier voorbereidende zittingen begint nu de inhoudelijke behandeling. Het strafdossier dat op basis van het onderzoek is gemaakt, beslaat vele duizenden pagina's.

Willem Holleeder en zijn vermeende handlangers worden met name verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vermogende zakenlieden. Die waren vooral in het vastgoed actief. Het Openbaar Ministerie (OM) beticht Holleeder ervan dat hij aan het hoofd heeft gestaan van een paar criminele organisaties.

Deze groepjes hadden telkens een wisselende samenstelling die het hadden voorzien op de miljoenen van hun slachtoffers. Geweld, bedreiging en intimidatie behoorden volgens justitie tot de vaste werkwijze van deze groepen. De verdachten werden in januari 2006 gearresteerd. Vijf van hen, inclusief Holleeder, zitten nog in voorarrest.

Het proces gaat lang duren. De rechtbank hoopt in de loop van juni uitspraak te kunnen doen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief